Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts

"Even afwachten".
REPRISE
Kosten € 7,50

Documentaire van Nederlands eerste huisarts-documentairemaker in première.

Bijna iedereen komt wel eens bij de huisarts. En wie heeft het niet meegemaakt dat de huisarts dan zegt: ’Ik stel voor dat we even afwachten’. Het lijkt zo’n gemakkelijk advies, het lijkt er achteloos uit te komen, het kost niks, maar roept ook de vraag ‘waarom dóet de huisarts niks?

Hierover gaat de documentaire ‘Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts’, gemaakt door Dick Walstock, huisarts én documentairemaker. De première van deze documentaire was op 12 januari in Filmhuis Concordia te Enschede. De avond, georganiseerd in samenwerking met Pakhuis Oost, was uitverkocht. Daarom hier een reprise op donderdag 16 februari start om 19.15 uur met een  inleiding van de maker, waarna de documentaire wordt vertoond.  

Is ‘even afwachten’ wel een medische behandeling?

Wat is eigenlijk de reden van een huisarts om af te wachten? Welke gedachtegang zit daaráchter? Maar ook wáárom vraagt een huisarts ‘wat denkt u er zelf van?’ Welke rol speelt ‘vertrouwen’ in de spreekkamer? Is afwachten eigenlijk wel een medische behandeling? Over al deze vragen handelt de documentaire. 

Dick Walstock, zelf bijna 30 jaar huisarts geweest in de wijk Stadsveld in Enschede, volgt enkele huisartsen tijdens hun spreekuur en bevraagt hen over hun denk- en besluitvormingsproces. Ook wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is naar het denkproces van de huisarts komt aan de orde. Al met al een uniek kijkje in het hoofd van de huisarts.

Vragen en discussie na afloop:

Pakhuis Oost, onafhankelijk podium in Twente voor debat en gesprek over maatschappelijke onderwerpen, organiseert deze avond, in samenwerking met Filmhuis Concordia. Naar verwachting komt er een gemêleerd publiek van artsen en ‘patiënten’ op deze première af. Na de vertoning is er gelegenheid tot vragen en onderlinge discussie. Welke lessen zijn er te trekken uit deze documentaire? Begrijpen arts en patiënt elkaar misschien niet altijd? Wat is daarvoor nodig? Na afloop krijgt het publiek de gelegenheid tot stellen van vragen en in gesprek te gaan met de maker.
Daarna is er nog gelegenheid tot napraten in café SamSam.