Movies that Matter: Camille, fotografe van een burgeroorlog

Camille is een krachtige filmbiografie over de Franse fotografe Camille Lepage, die door Centraal Afrikaanse Republiek reist om daar de burgeroorlog te fotograferen. Lepage wil verschil maken. Met haar beelden bijdragen aan een oplossing voor een meedogenloos conflict.

Op dinsdag 25 februari draait ‘Camille’ in Concordia. Eenmalig. De vertoning is een samenwerking van het filmhuis met Pakhuis Oost, Enschede voor Vrede en filmfestival Movies that Matter. Vier keer per jaar organiseert dat verband een filmavond met een voor- of nagesprek.

De geselecteerde films zijn stuk voor stuk indringende en aangrijpende docu’s of drama’s over allerlei sociale en maatschappelijke thema’s, in het bijzonder mensenrechten. Bij de Enschedese edities staat, zowel bij de selectie als het publieksgesprek na afloop, de vraag centraal wat het verhaal uit de film te maken heeft met onze stad en haar inwoners.

Missie
In Camille draait het om de ambitie van de jonge Lepage. Zij vertrekt op eigen houtje naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Een opdrachtgever heeft ze niet, wel een missie: de wereld met haar beelden vertellen over wat daar gebeurt. In de verwachting dat die aandacht zal leiden tot actie. Die missie brengt haar naar het hart van het conflict, die het slechtste in mensen naar boven haalt.
In de film zijn foto’s van Lepage te zien, waarmee het verhaal een ongekend realistische kleur krijgt. Regisseur Boris Lojkine selecteerde overwegend amateuracteurs, waarmee de film nog natuurlijker overkomt.

Nagesprek
In het nagesprek op 25 februari in Concordia gaat het bijvoorbeeld over de vraag wat fotografen en filmers drijft om beelden te maken van een soms brute en gruwelijke werkelijkheid. Maar ook wat dat doet met ons, de mensen die die beelden zien. En of media-aandacht voor een conflictgebied niet ook betekent dat andere conflictgebieden, waar geen bevlogen fotografen of filmers zitten, vergeten worden. Worden we ons bewuster van wat er in de wereld loos is, of stompen we af en bekruipt ons het gevoel dat de ellende in de wereld te groot en onoverzichtelijk is om er iets mee te kunnen?

Gast is de Enschedese fotograaf Leo de Jong, die op latere leeftijd besloot zijn passie te volgen en als fotograaf afreisde naar steden, wijken en gebieden waar je je leven niet zeker bent.