Cartoonisten

Wat is er met de cartoon aan de hand?
Donderdag 19.00 uur.
Concordia Langestraat.

Met: Gezienus Bruining.                      Zie: https://gezienus.com
           Luuk van Ewijk( Luvane).        Zie: https://www.luvane.com
Moderator Jop Euwijk.                          Stichting Pers en Prent.

Pakhuis Oost en Concordia Kunst en Cultuur organiseren een gesprek over de toekomst van de Cartoon. Aanleiding is de tentoonstelling “Inkspot” die tot  april te zien is bij Concordia aan de Langestraat. Vooraf wordt de documentaire “ de koele woede van Bernhard Holtrop” getoond.
De inktspot expositie toont de beste, meest rake, vervelendste en mooiste politieke cartoons van het afgelopen jaar en is nog te zien tot 14 april.
De samenleving heeft cartoons nodig om haar scherp te houden, een spiegel voor te houden en tegelijk te vermaken. Stichting Pers & Prent ziet de spotprent als een unieke manier om commentaar te leveren op de maatschappij en op de politiek. Een spotprent is immers zoveel meer dan een illustratie van het nieuws. Het is het samengaan van een pakkende beeldtaal, een nieuw perspectief en veel humor, die de kijker aanzet tot kritisch denken. In een spotprent gaat het over dat wat de tekenaar wil vertellen net zo goed als wat de tekening uitlokt bij de kijker. 
Maar het aantal cartoons neemt af, cartoonisten worden bedreigd, de humor en de ironie van een prent  worden vaak niet meer begrepen. Daarnaast staat de papieren krant onder druk, het digitale nieuws haalt de krant links en rechts in en het snelle nieuws lijkt geen humor en ironie te verdragen.
Op deze bijeenkomst praten we met 2 regionale cartoonisten, Luuk Van Ewijk (Pseudoniem LUVANE) van U-today en Gezienus Bruining van de TCTubantia. Het gesprek wordt geleid door Jop van Euwijk van de stichting Pers en Prent.