Bekijk archief
 • do16feb2023
  19:15 uur | Concordia Maatschappelijke ontwikkelingen
  Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts
  Documentaire van Nederlands eerste huisarts-documentairemaker in première.

  Bijna iedereen komt wel eens bij de huisarts. En wie heeft het niet meegemaakt dat de huisarts dan zegt: ’Ik stel voor dat we even afwachten’. Het lijkt zo’n gemakkelijk advies, het lijkt er achteloos uit te komen, het kost niks, maar roept ook de vraag ‘waarom dóet de huisarts niks?
  Hierover gaat de documentaire ‘Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts’, gemaakt door Dick Walstock, huisarts én documentairemaker. De première van deze documentaire is op 12 januari 2023 in Filmhuis Concordia te Enschede. De avond, georganiseerd in samenwerking met Pakhuis Oost, start om 19.30uur met een korte inleiding van de maker, waarna de documentaire wordt vertoond.

  Is ‘even afwachten’ wel een medische behandeling?
  Wat is eigenlijk de reden van een huisarts om af te wachten? Welke gedachtegang zit daaráchter? Maar ook wáárom vraagt een huisarts ‘wat denkt u er zelf van?’ Welke rol speelt ‘vertrouwen’ in de spreekkamer? Is afwachten eigenlijk wel een medische behandeling? Over al deze vragen handelt de documentaire.
  Dick Walstock, zelf bijna 30 jaar huisarts geweest in de wijk Stadsveld in Enschede, volgt enkele huisartsen tijdens hun spreekuur en bevraagt hen over hun denk- en besluitvormingsproces. Ook wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is naar het denkproces van de huisarts komt aan de orde. Al met al een uniek kijkje in het hoofd van de huisarts.

  Vragen en discussie na afloop:
  Na de vertoning is er gelegenheid tot vragen en onderlinge discussie. Welke lessen zijn er te trekken uit deze documentaire? Begrijpen arts en patiënt elkaar misschien niet altijd? Wat is daarvoor nodig? Na afloop krijgt het publiek de gelegenheid tot stellen van vragen en onderlinge discussie onder leiding van Marieke Nijhof, huisarts en voorzitter Huisartsenzorg Twente.
  Daarna is er nog gelegenheid tot napraten in café SamSam.