Bekijk archief
 • do29feb2024
  19:30 uur | Balengebouw Cultuur
  "Van tijdreis tot schrikkeljaar".
  Een lezing over de tijd en de kalender.
  Door Clemens Jongma
  Lezing ‘Van tijdreis tot schrikkeljaar’.
  De lezing ‘Van tijdreis tot schrikkeljaar’ gaat over het verleden, heden en de toekomst van de kalender. Dit meest gebruikte gereedschap aller tijden is het medium waarop de geschiedenis wordt geschreven. Minder bekend is dat het zelf ook een fascinerende historie kent.
  De lezing wordt gegeven door Clemens Jongma, beeldend kunstenaar, vormgever en wetenschapsliefhebber. Sinds jaar en dag is hij als kunstenaar werkzaam aan het thema 'tijd' en heeft gaandeweg een fascinatie ontwikkeld voor de geschiedenis van de tijdmeting.
  Hij heeft voor deze lezing speciale infographics gemaakt. Het resultaat is een bijzondere mengeling van wetenschap, kunst en vormgeving.
  In 2020 opperde hij het idee van een Schrikkelfestival, dat enthousiast werd ontvangen. Ter gelegenheid van de tweede editie die vandaag plaatsvindt zal Jongma uitgebreid in gaan op het fenomeen ‘schrikkelen’.
  Clemens Jongma (Leeuwarden, 1960) combineert zijn kunstzinnig oog met een analytische blik. Sinds jaar en dag is hij gefascineerd door het thema ‘tijd’. Hij heeft beelden gemaakt over de datumgrens en de tussentijd. Daarnaast beoefent hij de kunst van het weglaten in digitale beelden. Hij is bedenker van presentatieprojecten als ikenschede en het 24-uursmuseum. Nu werkt hij aan een geïllustreerd boek over de geschiedenis van de kalender.
 • wo3apr2024
  00:00 uur
  In voorbereiding
  Binnenkort bij Pakhuis Oost 14 maart>  Over Bruto Twents Geluk.
  21 maart>  Culturele vrijplaatsen.
  28 maart> Over regionale journalistiek.
  3   april   >  L...