Energietransitie

Een lezing door Jeroen Jansen (planoloog, oprichter en voorzitter van Coöperatie Enschede Energie).

Woensdag 27 november 
Inloop: 19.30 Start 20.00 uur
Moderator: Maarten Witteveen (Pakhuis Oost)
Locatie: Pakhuis Oost Balengebouw 
Lonnekerspoorlaan 114  Enschede
Entree : Vrije gift.  .

In deze lezing gaat Jeroen Jansen in op de wereldwijde aanleidingen voor- en gevolgen van- de klimaatverandering. Hij schetst de internationale en Nederlandse reactie daarop: gericht inzetten op de energietransitie. De lezing staat in het teken van de spanning tussen mondiale veranderingen en de lokale gevolgen daarvan met natuurlijk de vraag hoe en op welke manier we zelf invloed hebben. Jeroen Jansen laat de Nederlandse klimaatdoestellingen zien en de mogelijkheden die waar te maken. Vanzelfsprekend ook de problemen. Want bijna iedereen is er wel van overtuigd dat er nodig iets moet gebeuren om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar voor velen is het moeilijk te accepteren dat zo’n grote maatschappelijke opgave leidt tot een andere wereld om ons heen. Tot een ander landschap, tot opgeven van landbouwgronden, tot veranderend uitzicht …. Tot ander gedrag.

Wat kunnen burgers bijdragen aan de energietransitie en welke voordelen zijn er voor hen te behalen? Heb je als inwoner ook iets aan zo’n energietransitie?  Hoe kun je actief meedoen? 
Aan de hand van prikkelende voorbeelden uit de regio en elders laat Jeroen Jansen de mogelijkheden zien; wat is er mogelijk en daagt hij aanwezigen uit mee te denken over toekomstige veranderingen in de eigen omgeving.