Is kleinschalige biologische landbouw de toekomst?

Is kleinschalige biologische landbouw de toekomst?

Naar aanleiding van de publieksmanifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’ organiseert het  Rijksmuseum Twente in samenwerking met Pakhuis Oost een tweegesprek over de vraag ‘Is kleinschalige biologische landbouw de toekomst?’. Sprekers zijn Thomas Oudman (bioloog en voedseljournalist) en zijn (verre) achterneef (melkveehouder).

Thomas Oudman is schrijver bij De Correspondent en auteur van het boek “Uit de Shit” waarin hij pleit voor een nieuw voedselsysteem met meer kleinschalige biologische landbouw om de relatie tussen het ecosysteem en landbouw te herstellen. Zijn voorstel luidt het dichtdraaien van de stikstofkraan door geen kunstmest en krachtvoer meer te gebruiken, minder vee maar meer boeren en zelf wat minder vlees gaan eten. Alleen zo zou de natuurschade kunnen worden hersteld, want ‘als je beseft dat je afhankelijk bent van die natuur, is het niet moeilijk er ook van te houden.’

Freerk Oudman is melkveehouder, heeft gestudeerd aan de Wageningen universiteit en deelt een over-opa met Thomas. Vanuit zijn praktische ervaring als boer ziet hij kleinschalige biologische landbouw niet als de oplossing. Hij vreest juist het tegenovergestelde, namelijk alleen maar meer kaalslag onder de boeren. Voor het stikstofprobleem heeft Freerk een oplossing, namelijk niet de stikstofkraan dichtdraaien maar juist vervangen door eigengemaakte kunstmest uit rundveemest! ‘Dat zijn heel veel vliegen in één klap. Het bespaart ammoniakemissie vanuit de stal, bespaart aardgas bij de kunstmestproductie en het levert enorm veel gas op’.