Laaggeleterdheid.

Laaggeletterd in een complexe maatschappij 
Toegang gratis.

Twee jaar geleden besteedde Pakhuis Oost aandacht aan laaggeletterdheid, bekeken vanuit de positie van ervaringsdeskundigen. Een op de vier inwoners van Enschede heeft moeite met (begrijpend) lezen en schrijven. Niet alleen ouderen maar ook jongeren. Dat zorgt voor veel problemen en mogelijke achterstanden op vele gebieden. Intussen wordt er het nodige ondernomen. De regio Twente investeert veel in projecten op het sociale terrein, ook op het gebied van taalvaardigheden. Maar wat levert dit op voor de deelnemers?

Eén werkwijze blijkt steevast succes op te leveren voor mensen die het nodig hebben: korter opgeleiden, migranten, jongeren die problemen ervaren, ouderen die in een isolement dreigen te komen. Ze hebben allemaal baat bij het deelnemen aan projecten op het gebied van taalvaardigheden. Dat blijkt een stevige basis te bieden voor verdere ontwikkeling en zelfredzaamheid. 

Prof. dr. Maurice de Greef (UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie aan de Vrije Universiteit Brussel) heeft het effect van deze trajecten in de regio Twente onderzocht. Hij licht de ins, outs en resultaten van deze succesformule toe. 

Gesproken column: Marjon Kok (TC Tubantia)

Moderator: Henk ten Harkel (1Twente)