Ruimtelijke inrichting Twente

In de bijeenkomst willen we focussen  op de ruimtelijke inrichting van Twente. Op een goede samenhang tussen de verschillende vormen van ruimtegebruik. Op ruimte voor water, natuur, landschap, landbouw, recreatie, energie, woningbouw en bedrijven. Op nut en noodzaak van het maken van een breed gedragen toekomstbeeld voor Twente, een “Panorama Twente 2050”, dat we jaarlijks samen met inwoners updaten en stapsgewijs realiseren. Het Panorama Twente brengt samenhang aan tussen nu nog vele sectorale visies en programma’s van de 14 afzonderlijke Gemeenten, van de Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen en Rijksoverheid? 

Met:

  1. Bart Parmet zal een inleiding verzorgen  over de wenselijke inrichting van het landelijk en stedelijk gebied en de rol van de provincie, gelet op de transitie van de landbouw en daarmee samenhangendop investeringen in water, natuur, landschap, en biodiversiteit; op de kansen en bedreigingen van inpassing van energiebronnen (zonnevelden en windmolens), bedrijventerreinen (XL Businesspark Almelo) en van nieuwe infrastructuur (Noordtak Betuwelijn). Hoe krijgen we inwoners van Twente mee? En wat vindt men van Panorama Twente 2050 als integratiekader voor alle grote opgaven? Wie neemt daarbij de regie?
  2. Theo de Bruijn vragen we om te kijken naar de woningopgave en de inpassing in onze steden en dorpen en landelijk gebied. Wat is de wenselijke situatie in 2050? Hoe gaan we onze steden en dorpen uitbreiden in relatie tot het  landelijk gebied?  Hoe met verbindingen tussen steden en dorpen, het lokaal en regionaal vervoer? 
  3. Michael Sijbom, directeur landschap Overijssel zal de bijeenkomst leiden.
    Bezoekers worden  uitgenodigd mee te praten en hun ideeën te delen met de inleiders en aanwezigen.