Tegenlicht Meetup "Plattelandspioneers".

Tegenlicht Meet Up Enschede – Plattelandspioniers 

Op donderdag 13 december organiseert Rijksmuseum Twenthe samen met Twente Circulair en Pakhuis Oost een Meet Up in het kader van de Tegenlicht-aflevering ‘Plattelandspioniers’. De veranderingen op het platteland gaan snel, waarbij vernieuwingen elkaar in rap tempo opvolgen. Deze veranderingen blijven voor velen ongemerkt, is er in Twente en andere delen van Nederland sprake van een stille revolutie?

Tijdens de Meet Up wordt de Tegenlicht-aflevering ‘Plattelandspioniers' uit 2019 vertoond, waarin de initiatieven van o.a. Frans Pool en Pieter de Kroon (voortrekkers Wijnjewoude Energie Neutraal 2025), Geert van der Veer (oprichter stichting Herenboeren), Wouter van Eck (eigenaar Het Voedselbos) en Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president) worden behandeld. 

Na afloop van de documentaire gaat moderator Niels Veurink (presentator bij 1Twente) in gesprek met Jessica Hammarlund Bergmann, stadsbouwmeester van Enschede. In het gesprek verkennen ze de kansen voor platteland en gaan in gesprek met verschillende vertegenwoordigers van Twentse initiatieven op het gebied van landbouw, veeteelt, energie, buurtbeheer en wonen. Hoe verhouden de initiatieven zich tot het stedelijk gebied in Twente? En hoe kan de verbinding tussen stad en platteland versterkt worden hierin? 

Over de manifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’

Van wie is het (platte)land? Deze vraag staat centraal in de grote publieks- en tentoonstellingsmanifestatie die nu te zien is in Rijksmuseum Twenthe. Met drie verschillende tentoonstellingen en een uitgebreid activiteitenprogramma worden de kwesties die nu op het landelijkgebied spelen verkent, zoals het stikstofvraagstuk, het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Daarnaast heeft het museum vier hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om artistiek onderzoek te doen naar dilemma's die momenteel spelen in het landelijk gebied van Twente.

Hoe ziet de toekomst van ons platteland eruit en welke belangen laten we het zwaarst wegen? En wat betekent dit voor het landelijk gebied?   Gaan we bouwen, boeren of land teruggeven aan de natuur? Of zijn de belangen minder tegenstrijdig dan we denken en kunnen we al deze vraagstukken op een creatieve, integrale manier aanpakken?

Deze vragen komen voort uit een instrumentele blik.  Moeten we niet eerst uitzoomen en kijken hoe we überhaupt in een situatie zijn gekomen waarin we kampen met al deze problemen? Heeft juist onze antropocentrische omgang met het land – waarbij de mens zichzelf als middelpunt van het bestaan beschouwt – niet geleid tot klimaatverandering, te veel stikstof en vervuilde grond? Waarom hebben wij eeuwenlang gehandeld zoals we hebben gehandeld? Omdat wij denken dat het land van ons is? Maar van wie is het land eigenlijk? Deze vragen staan centraal in de manifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’. Te zien tot en met 28 januari 2024 in Rijksmuseum Twenthe. 

Praktische informatie 
Starttijd: 19.30 uur, ervoor is tussen 19.00-19.30 de mogelijkheid om de manifestatie ‘Van wie is het (platte)land’ te bezoeken. 

Eindtijd: 21.00 uur 

Kosten: Voor mensen met een museumkaart, studentenpas, VriendenLoterij of vrienden van het museum is het evenement gratis, voor mensen zonder dit alles kost een kaartje €5,--, wel moet u een gratis ticket via de ticketshop van Rijksmuseum Twenthe reserveren.