Culturele vrijplaatsen

Een gratis bijeenkomst over Culturele vrijplaatsen. Zeven korte inleidingen over het belang van "Culturele vrijplaatsen" in de regio. Waarom is het voor de stad en regio zo belangrijk dat er plekken zijn waar geexperimenteerd wordt? 
Moderator op deze bijzondere avond: Ernst bergboer (1Twente)

Met medewerking van:
Arthur ten Cate Filosoof, stadsdichter en muzikant.
Aike Lutkemoller,  / Marie Janin Sickhouse.
Annebel Bunt, Nachtburgemeester en ondernemer.
Marijn Ouwehand &Linsey van der Veen, Lokale politici.
Reinier Kranendonk & Elise Leusink, Bewoner van een culturele vrijplaats.
Arjan Beerman, Directeur City Marketing Enschede.
Michiel de Wit, Architect ontwerper.

Wat is “aantrekkelijk”, en wat is “woest aantrekkelijk”? Dat kan nogal verschillen al naar gelang je leeftijd, levensfase of levenshouding, maar het lijkt er wel op dat voor veel jonge mensen “plekken” aantrekkelijk zijn waar iets speciaals en onverwachts gebeurt. Waar je je kunt verwonderen, verbazen en waar je geraakt wordt. Plekken waar je uitgedaagd wordt en aangespoord om na te denken over wat je ziet en tegenkomt. Vrijplaatsen waar geëxperimenteerd wordt met van alles en nog wat. Met andere vormen van wonen en werken, van relaties en afspraken, plekken die uitnodigen om alles te onderzoeken, het goede te bewaren en voor het slechte iets nieuws te bedenken.

Voor elke regio is het van groot belang jongeren te behouden. Jongeren met hun creativiteit, nieuwsgierigheid en ondernemerschap. Het zijn de ondernemers en ontwikkelaars van de toekomst. Om deze jongeren vast te houden is het noodzakelijk plekken te hebben die hen aanspreken, die overeenkomen met hun persoonlijkheid. Helaas verlaten de meeste studenten na hun opleiding (vooral bij de HBO en WO opgeleiden) de regio.
Twente is voor hen niet “woest” aantrekkelijk. En daar moeten we iets aan doen. Onze regio heeft behoefte aan creatievelingen, mensen die af en toe vragen stellen en de zaak opschudden.

Deze Pakhuis-bijeenkomst gaat over de vraag hoe we voldoende creatieve, vrije plekken kunnen realiseren waar “kunst en makers” hun gang kunnen gaan: vrijplaatsen voor kunst en cultuur.
Deze bijeenkomst kent een bijzondere formule, we noemen het “Turbo Praot”. Maar liefst zeven inleiders gaan, elk vanuit een eigen perspectief, in op het belang, de noodzaak of onzin van culturele vrijplaatsen. Na de inleidingen gaan we met elkaar in gesprek. Laat u inspireren en praat mee over de toekomst van Twente.

Over Turbo Proat”
“Turbo Proat” is Twents voor Pecha Kucha. Een uit Japan overgewaaide presentatie techniek. Meerdere mensen presenteren over eenzelfde onderwerp maar zijn gebonden aan strikte regels.

Onze inleiders presenteren allemaal 20 dia’s van elk 20 seconden. Dat zijn dus 400 seconden, 6 minuten en 40 seconden. Ze kiezen allemaal een andere insteek, waardoor het onderwerp vanuit verschillende perspectieven (politiek, persoonlijk, ondernemerschap, filosofie, samenwonen, architectuur etc) wordt belicht.

Dit staat garant voor een veelzijdige bijeenkomst, het gaat in razend tempo en de bezoekers worden geconfronteerd met verschillende zienswijzen en perspectieven.