- wo18sep201920:00 - 21:30 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenWe-CareEen avond met medewerking van Sabine Wolsink (kindercoach/leerkracht) en Coby Gering (kindercoach en leerkracht SBO) en Yvo Staudt muziek.
Datum: 18 september
Locatie: Balengebouw
Inloop: 19.30 uur Start: 20.00 uur
Aanmelden : www.Concordia/events
Entree: gratis
Ik ben niet dom….ik ben onmetelijk slim!
Wat wanneer de school andere dingen meet?
Op de 18e een lezing om de mindset rondom ons onderwijs te veranderen. Er zijn veel initiatieven die bewijzen dat het anders kan en moet.
We willen die positieve energie verbinden, delen en vermenigvuldigen. Leren met een anders werkend brein? Welke paradigma’s rondom leren houden ons gevangen?
Wij geven je ons persoonlijke ervaringsverhaal met hoop voor de toekomst…
Ben je toe aan een andere basis voor jouw kind of het kind in jou? Wil je meepraten of inspiratie delen met Yvo Staudt, Sabine Wolsink en Joyce Kloosterman,
Kom naar Pakhuis Oost en verander je perspectief. - ma23sep201920:00 uur | Balengebouw Democratie en bestuurjournalistiekWaarom de lezer of kijker centraal moet staan in de journalistiek?
Datum: 23 september
Inloop: 19.30 uur
Debat met voorbeelden van Twentse media
Met medewerking van: Liesbeth Hermans, lector constructieve journalistiek aan de Zwolse Hogeschool Windesheim . - di1okt201920:00 uur | Kulturhus Denekamp CultuurNatalie Baartman bij de Rotary50 jaar! bestaat de Rotary Noord-Oost Twente. Nataly Baartman bespreekt het jubileum.
- wo9okt201919:30 uur | Weverij DuurzaamheidPositive Chain of Change (Film)Docu van Chanel Trapman in het kader van de Dutch Sustainability Fashion Week: met een panel- en publieksdicussie en een rondleiding.
Entree € 7,-- - wo16okt201920:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidBiodiversiteit in de stadEEN GROENE STAD
Over biodiversiteit in Twentse steden.
Inleiding door Bart ter Beek (stadsecoloog van Enschede) en studenten die onderzoek hebben gedaan naar de stand van zaken in diverse wijken van Enschede. - ma28okt201920:00 uur | Concordia Democratie en bestuurThe Feminister FilmViktor Nordenskiold, documentaire, Zweden, 2019, 85 minuten, Zweeds/Engels gesproken, niet ondertiteld.
Met discussie na afloop - wo30okt201920:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidOp de fiets naar schoolHoe kunnen we kinderen op de fiets naar school laten gaan?
30 oktober
Balengebouw
Fietsdebat met medewerking Fietsresbond afdeling Enschede - vr1nov201912:45 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenSaxion middagbijeenkomst "Social Work"Praat mee met jongeren over de oplossingen van de maatschappelijke problemen van onze tijd. Studenten van de faculteit "Mens en Maatschappij" organiseren een middag over drie maatschappelijke onderwerpen.
- vr8nov201912:45 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenSaxion middagbijeenkomst "Social Work" VervolgPraat mee met jongeren over de oplossingen van de maatschappelijke problemen van onze tijd. Studenten van de faculteit "Mens en Maatschappij" organiseren een middag over drie maatschappelijke onderwerpen.
- di12nov201919:30 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenWoonbelemmering voor kwetsbare huurdersWoonbelemmering voor kwetsbare huurders
en slecht particulier verhuurderschap
van woningen. Toegang gratis / vrije gift. - wo13nov201919:30 uur | Balengebouw DuurzaamheidBiodiversiteit in de stad 2Deel twee van drie bijeenkomsten over "biodiversiteit in de stad".
Nu met: Anneke Coops (landschapsarchitect Het Oversticht) en burgerinitiatieven uit Hengelo en Enschede. - di19nov201919:30 uur | Concordia EconomieSorry we missed YouSorry we Missed You (film en debat)
- wo27nov201919:30 uur | Balengebouw DuurzaamheidEnergietransitieIn deze lezing gaat Jeroen Jansen (planoloog, oprichter en voorzitter van Coöperatie Enschede Energie) in op de wereldwijde aanleidingen voor- en gevolgen van- de klimaatverandering.
- wo4dec201920:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidBio diversiteit in de stad 3Deze bijeenkomst is helaas vervallen!
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Wetropolis https://www.wetropolis.nl/. Zij is vooral bedoeld om de aandacht te richten op concrete mogelijkheden en de verschillende groepen en initiatieven meer met elkaar te verbinden.
Informatie over tijdstip, locatie en moderator worden nog nader bekend gemaakt. - ma13jan202019:30 uur | Concordia Democratie en bestuurGhost fleetOver de film
Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af, en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.
De film volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.
Patima Tungpuchayakul werd in 2017 genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede.
Ghost Fleet werd vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 maart, Den Haag) en viel hier twee keer in de prijzen: de film won de BNNVARA-publieksprijs en de Activist Documentary Award voor de beste documentaire uit de Activist competitie.
Over Movies that Matter
Onder het label Movies that Matter vertonen we regelmatig een spraakmakende speelfilm of documentaire over actuele mensenrechten thema’s. Films die je aan het denken zetten. Films die een kijkje bieden buiten je filterbubbel. Iedere film wordt voorzien van een inleiding en/of nagesprek.
Movies that Matter in Enschede is een samenwerking tussen het filmfestival Movies that Matter in Den Haag, Pakhuis Oost, Enschede voor Vrede en Concordia. - ma13jan202019:30 uur | Concordia CultuurMovies that matterFilm met gesprek nadien.
Opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand. Duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis. Activist Patima Tungpuchayakul zet zich in om ex-slaven te helpen en de duistere kanten van deze miljoenenindustrie wereldkundig te maken. - wo29jan202020:00 uur | Balengebouw Democratie en bestuurVuurwerk. Een evaluatiegesprekSamen met 1Twente organiseert Pakhuis-Oost een evaluatiegesprek over het vuurwerkgebruik van afgelopen jaarwisseling.
Er ging veel goed, er ging veel fout, er was veel commotie van voor en tegenstanders van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. En ook op het internet was het knallen.
Maar nu een rustig gesprek over de voor en nadelen de "voors en tegens".
Het gesprek wordt gevoerd door:
Joeri Pool. Statenlid PVV.
Paul van der Valk. Longarts.
Peter van der Vloet. Ambulancechauffeur (Op persoonlijke titel).
Jan Arie Bijl. Gemeente Enschede (Afdeling Communicatie)
De heer Haarman. Vuurwerkdeskundige en organisator vuurwerkshows.
Gertjan Tillema. Raadslid D66 Enschede.
Het gesprek onder leiding van Henk ten Harkel en Ernst Bergboer die ook al eerder op Enschede 053 (Het informatieve televisieprogramma over Enschede) een gesprek met mensen hier over hadden. Zie ook: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-politiek-tv-programma-053-voert-discussie-over-vuurwerk-in-enschede/content/item?1151473
Met deze avond willen de initiatiefnemers proberen om te komen met aanbevelingen voor het komend jaar.
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn en ook uw stem te laten horen.
De toegang is gratis. - do6feb202020:30 uur | Concordia Langestraat Democratie en bestuurJan Pronk. Een persoonlijke, politieke speech - inclusief nagesprek met de maker en Pronk zelf!Wat hebben oud-politicus Jan Pronk en theatermaker/schrijver Anoek Nuyens met elkaar gemeen? Aan de hand van gesprekken met de oud-politicus probeert Nuyens haar plaats te bepalen.
- wo12feb202020:00 uur | Balengebouw Enschede aan zeeNederland in 2120 UitgelichtOns land staat voor grote uitdagingen zoals natuurverlies, verstedelijking, droge zomers en wateroverlast door klimaatverandering. Daarom bekeken Wageningse onderzoekers welke rol de natuur kan spelen bij duurzame energie, stedenbouw, landbouw en hoogwaterveiligheid. Een van de onderoekers is bij ons op bezoek en verzorgt een informatie avond.
- di25feb202019:30 uur | Concordia Democratie en bestuurMovies that Matter: Camille, fotografe van een burgeroorlogCamille is een krachtige filmbiografie over de Franse fotografe Camille Lepage, die door Centraal Afrikaanse Republiek reist om daar de burgeroorlog te fotograferen. Lepage wil verschil maken. Met haar beelden bijdragen aan een oplossing voor een meedogenloos conflict.
- wo4mrt202020:00 uur | Tetem Kunstruimte Veiligheid1. "Zin en onzin van burgerwachten”Bijeenkomst 1: Zin en onzin van burgerwachten
Aan de hand van de voorbeelden ‘Helmerhoek’ en ‘Boswinkel’ in Enschede gaan we met leden van de burgerwacht en wijkagenten in op de achtergronden, motieven, werkwijzen, verwachtingen en impact van de inzet van burgers. Welk effect hebben deze initiatieven op de veiligheid en het veiligheidsgevoel? Welke rechtsstatelijke vragen roepen zij op? Hoe verloopt de samenwerking tussen burgers en de overheid, c.q. de politie?
Informatie uit de praktijk door leden van burgerwacht Helmerhoek: Erik Brinkhuis,
Edwin Logtenber, Huub Filart en door voormalig (wijk)agent Bennie Visschedijk.
Gesproken column door Marjon Kok, TC Tubantia.
Locatie: Tetem-gebouw, Stroinksbleekweg 16, Enschede - wo18mrt202020:00 uur | Balengebouw Veiligheid2. Zin en onzin van cameratoezicht en buurtappsDeze avond is vanwege het Corona virus helaas afgelast.
- wo25mrt202020:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidProvinciale aanpak StikstofDeze bijeenkomst is vanwege het Coronavirus helaas gecancelled.
De provincie Overijssel maakt in een presentatie duidelijk welke aanpak de provincie heeft bij het voorkomen van de Stikstof depositie. Het gaat daarbij om alle sectoren. Denk aan landbouw, verkeer/vervoer, industrie en de recreatiesector. Na de presentatie bestaat de mogelijkheid in gesprek te gaan met elkaar en de inleider. - wo1apr202020:00 uur | Balengebouw Duurzaamheid"Stip op de horizon"In de serie van vier bijeenkomsten over stikstof zijn vanavond de politici uit provincie en gemeenten aan het woord. Wat is voor hen de "Stip op de horizon"?In de serie van vier bijeenkomsten over stikstof zijn vanavond de politici uit provincie en gemeenten aan het woord.
- di7apr202016:30 uur | Balengebouw Democratie en bestuurPaul van BuitenenPaul van Buitenen doet aj jaren onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp. Op 22 april presenteert hij bij Pakhuis-Oost zijn allerlaatste rapport.
- wo8apr202020:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidInitiatieven in de agrarische sector die inspireren.De agrarische sector is de sector met de grootste stikstof uitstoot. Daarom barst het van de initiatieven om de landbouw te innoveren, aan de eisen van de tijd aan te passen en circulair te maken. Welke innovaties zijn er zoal in oost Nederland aanwezig en welke innovaties zijn levensvatbaar. Een avond met inspirerende voorbeelden voor de sector.
- wo15apr202020:00 uur | Balengebouw Veiligheid"Bijeenkomst 3: Iedereen agent? Conclusies over burgerparticipatie en veiligheid".De “driehoek”, burgemeester Enschede, Dr. O. van Veldhuizen, chef politie Enschede, mevr. Drs. M. Abbes en Openbaar Ministerie Twente, mevr. Mr. G. Brouwer, gaat vanuit beleidsmatig perspectief in op de meest urgente vraagstukken die in de twee eerdere bijeenkomsten aan de orde zijn geweest.
Gesproken column door Dr. Pieter-Jan Klok, UT en columnist TC Tubantia. - vr1mei202020:00 uur | Concordia Langestraat Democratie en bestuurThe "Green Deal" met Bas EickhoutOp deze avond komt Bas Eickhout vertellen over het Europees klimaatbeleid, “the green deal”. Hij gaat daarbij in op de kansen die dit biedt aan de regio. Wat kan Twente doen en wat zijn de mogelijkheden om aan te haken bij de Europese plannen. Twente kent een relatief groene economie en industrie. Ook het regionaal beleid is gericht op schone en duurzame economische activiteit. De inzet van de regio ligt op innovatie, hoe kan de regio haar innovatieve kracht inzetten om bij te dragen aan “the green deal?”.
- vr30okt202013:30 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenDiscriminatieStudenten van de opleiding Mens en Maatschappij van Saxion en kunstopleiding van de AKI organiseren voor Pakhuis Oost een aantal interactieve digitale bijeenkomsten.
Vrijdag om 13.30 kunt u voor de eerste keer inloggen.
Tijdens deze bijeenkomst, die een uur duurt kunt u meeluisteren en meepraten over discriminatie.
Verschillende groepen (racisme, LHBTI, gehandicapten en internationale studenten) zullen aan de orde komen en ervaringen worden uitgewisseld.
U kunt vanaf 5 minuten voor aanvang inloggen via:
demo.bigbluebutton.org/gol/jas-cig-ygz-lt5 - vr6nov202014:00 uur | Digitaal Maatschappelijke ontwikkelingenStudenten bijeenkomst over InclusieNamens een groep studenten van Social Work van Hogeschool Saxion en de kunstopleiding van de AKI nodigen wij u graag uit voor de digitale bijeenkomst over het thema inclusie. Dit zal op 6 november om 14:00, online via Teams, plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomst zullen er drie subgroepen besproken worden:
LGBTQ+
Migranten
Daklozen
Het doel van de bijeenkomst is informeren en bewustwording creëren over inclusie binnen de samenleving, specifiek gericht op de bovengenoemde subgroepen.
Aanmelden kan via het mailadres die op de poster staat (zie bijlage). Het is een openbare bijeenkomst, gasten buiten Saxion / AKI zijn ook van harte welkom. Bij vragen kan er gemaild worden naar dit mailadres. - vr22jan202112:30 uur | Digitaal Maatschappelijke ontwikkelingenLaten we praten over feminisme. "The future is female".Vrijdag 22 januari is het dan eindelijk zo ver. Studenten van Saxion hebben een bijeenkomst georganiseerd over feminisme. Zij gaan het hebben over verschillende stereotypen en andere dingen waar vrouwen (en iedereen die zich hiermee identificeert) tegen aanlopen. De digitale bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Luister wat jongeren denken over feminisme en praat mee.
- di26jan202119:00 uur | Digitaal Maatschappelijke ontwikkelingenDe voedselbank en de corona pandemieTitel: De voedselbanken en het effect van Corona.
26 januari 19.00 uur
Vanuit de huiskamer/ digitaal.
Onze gast: Esther Meijnen
Bestuurslid Communicatie & PR
Voedselbank Enschede|Haaksbergen
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door studenten van Saxion.
Het laatste jaar, tijdens de corona pandemie, is het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank toegenomen. In Amsterdam is er sprake van een toename van maar liefst 30%. De conclusie dat steeds meer mensen zich financieel niet meer kunnen redden ligt voor de hand.
De Saxion studenten vragen zich in die bijeenkomst af hoe de situatie in Twente is? Kunnen de voedselbanken de gestegen aanvragen aan? Hoe gaan ze daar mee om? Is er voldoende geld? En zijn de voedselbanken ook bezig met structurele oplossingen om armoede en afhankelijkheid van de voedselbank te voorkomen? Zijn er ook blijvende effecten van de corona pandemie te verwachten voor de voedselbanken?
Op deze avond proberen de studenten antwoord te krijgen op de vele vragen die er zijn. Onze gast is Esther Meijnen, bestuurslid van de voedselbank Enschede Haaksbergen. - wo17feb202119:30 uur | Digitaal EconomieWat kunnen en willen we met drones?De tafelgasten nemen ons mee in de wereld van drones. Zij gaan in op bepaalde toepassingen en bespreken de economische en maatschappelijke waarde. Wat zijn drones en wat hebben zij ons te bieden?
Gasten:
Martijn Zagwijn, droneteam Brandweer Twente
Abeje Mersha, onderzoeker Saxion
Bob Rietveld, Float360 (drone dienstverlener) - wo3mrt202119:30 uur | Digitaal EconomieDrones in de samenleving: Wanneer wel en wanneer niet?Drones in de samenleving; wanneer wel en wanneer niet?
Een geheel online bijeenkomst over zorgen, bezwaren en enthousiaste geluiden over de opkomst van drones in de samenleving. De tafelgasten gaan in gesprek over een enquête, in 2020 uitgevoerd bij inwoners Enschede en vier andere regio’s. Bovendien komen de meting van de aanvaardbaarheid van drones aan de orde en onderzoek naar de ervaring van geluidsoverlast.
Gasten:
Roalt Aalmoes, onderzoeker geluidsoverlast bij het NLR
Steven Dorrestijn, onderzoeker ethiek bij Saxion en betrokken bij de meting van de aanvaarbaarheid van drones (“readiness scan”)
Wouter Asveld, beleidsadviseur drones Gemeente Enschede, projectleider Aerial Uptake - do11mrt202120:00 uur | Concordia Democratie en bestuurOnline VerkiezingsdebatDebat met kandidaat kamerleden uit Twente over:
Bereikbaarheid van de regio.
Zorg en maatschappelijke ondersteuning. - za13mrt202112:30 uur | Concordia Democratie en bestuurOnline VerkiezingsdebatDebat met kandidaat kamerleden uit Twente over:
Economische ontwikkeling en innovaties.
Klimaatbeleid. - wo24mrt202119:30 uur | Digitaal EconomieOnline bijeenkomst "Op weg naar een wenselijke inzet van drones".Samenwerken voor succesvol dronebeleid of Op weg naar een wenselijke inzet van drones?
Om tot een wenselijke en ‘maatschappij-proeve’ inzet van drones te komen moeten de waarde van drones worden bevorderd. Tevens dienen risico’s en overlast te worden voorkomen. Dit vraagt onder andere om samenwerking. Hoe kunnen sector, de rijksoverheid en de lokale overheid elkaar daarmee versterken? Specifieke aandacht wordt besteed aan het kersverse ‘drones-advies’ van de Ethische Commissie van de gemeente Enschede.
Gasten:
Goriska van Cooten, programmamanager drones Ministerie van IenW
Wiebe de Jager, eigenaar Dronewatch
Onno van Veldhuizen, burgemeester Enschede (wordt vervangen door Jeroen Diepemaat Wethouder)
Ethische reflectie van Enschedese ethische commissie
Bekijk meer resultaten