- wo18sep201920:00 - 21:30 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenWe-CareEen avond met medewerking van Sabine Wolsink (kindercoach/leerkracht) en Coby Gering (kindercoach en leerkracht SBO) en Yvo Staudt muziek.
Datum: 18 september
Locatie: Balengebouw
Inloop: 19.30 uur Start: 20.00 uur
Aanmelden : www.Concordia/events
Entree: gratis
Ik ben niet dom….ik ben onmetelijk slim!
Wat wanneer de school andere dingen meet?
Op de 18e een lezing om de mindset rondom ons onderwijs te veranderen. Er zijn veel initiatieven die bewijzen dat het anders kan en moet.
We willen die positieve energie verbinden, delen en vermenigvuldigen. Leren met een anders werkend brein? Welke paradigma’s rondom leren houden ons gevangen?
Wij geven je ons persoonlijke ervaringsverhaal met hoop voor de toekomst…
Ben je toe aan een andere basis voor jouw kind of het kind in jou? Wil je meepraten of inspiratie delen met Yvo Staudt, Sabine Wolsink en Joyce Kloosterman,
Kom naar Pakhuis Oost en verander je perspectief. - ma23sep201920:00 uur | Balengebouw Democratie en bestuurjournalistiekWaarom de lezer of kijker centraal moet staan in de journalistiek?
Datum: 23 september
Inloop: 19.30 uur
Debat met voorbeelden van Twentse media
Met medewerking van: Liesbeth Hermans, lector constructieve journalistiek aan de Zwolse Hogeschool Windesheim . - di1okt201920:00 uur | Concordia CultuurNatalie Baartman bij de Rotary50 jaar! bestaat de Rotary Noord-Oost Twente. Nataly Baartman bespreekt het jubileum.
- wo9okt201919:30 uur | Bibliotheek DuurzaamheidPositive Chain of Change (Film)Docu van Chanel Trapman in het kader van de Dutch Sustainability Fashion Week: met een panel- en publieksdicussie en een rondleiding.
Entree € 7,-- - wo16okt201920:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidBiodiversiteit in de stadEEN GROENE STAD
Over biodiversiteit in Twentse steden.
Inleiding door Bart ter Beek (stadsecoloog van Enschede) en studenten die onderzoek hebben gedaan naar de stand van zaken in diverse wijken van Enschede. - ma28okt201920:00 uur | Concordia Democratie en bestuurThe Feminister FilmViktor Nordenskiold, documentaire, Zweden, 2019, 85 minuten, Zweeds/Engels gesproken, niet ondertiteld.
Met discussie na afloop - wo30okt201920:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidOp de fiets naar schoolHoe kunnen we kinderen op de fiets naar school laten gaan?
30 oktober
Balengebouw
Fietsdebat met medewerking Fietsresbond afdeling Enschede - vr1nov201912:45 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenSaxion middagbijeenkomst "Social Work"Praat mee met jongeren over de oplossingen van de maatschappelijke problemen van onze tijd. Studenten van de faculteit "Mens en Maatschappij" organiseren een middag over drie maatschappelijke onderwerpen.
- vr8nov201912:45 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenSaxion middagbijeenkomst "Social Work" VervolgPraat mee met jongeren over de oplossingen van de maatschappelijke problemen van onze tijd. Studenten van de faculteit "Mens en Maatschappij" organiseren een middag over drie maatschappelijke onderwerpen.
- di12nov201919:30 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenWoonbelemmering voor kwetsbare huurdersWoonbelemmering voor kwetsbare huurders
en slecht particulier verhuurderschap
van woningen. Toegang gratis / vrije gift. - wo13nov201919:30 uur | Balengebouw DuurzaamheidBiodiversiteit in de stad 2Deel twee van drie bijeenkomsten over "biodiversiteit in de stad".
Nu met: Anneke Coops (landschapsarchitect Het Oversticht) en burgerinitiatieven uit Hengelo en Enschede. - di19nov201919:30 uur | Concordia EconomieSorry we missed YouSorry we Missed You (film en debat)
- wo27nov201919:30 uur | Balengebouw DuurzaamheidEnergietransitieIn deze lezing gaat Jeroen Jansen (planoloog, oprichter en voorzitter van Coöperatie Enschede Energie) in op de wereldwijde aanleidingen voor- en gevolgen van- de klimaatverandering.
- wo4dec201920:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidBio diversiteit in de stad 3Deze bijeenkomst is helaas vervallen!
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Wetropolis https://www.wetropolis.nl/. Zij is vooral bedoeld om de aandacht te richten op concrete mogelijkheden en de verschillende groepen en initiatieven meer met elkaar te verbinden.
Informatie over tijdstip, locatie en moderator worden nog nader bekend gemaakt. - ma13jan202019:30 uur | Concordia Democratie en bestuurGhost fleetOver de film
Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af, en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.
De film volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.
Patima Tungpuchayakul werd in 2017 genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede.
Ghost Fleet werd vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 maart, Den Haag) en viel hier twee keer in de prijzen: de film won de BNNVARA-publieksprijs en de Activist Documentary Award voor de beste documentaire uit de Activist competitie.
Over Movies that Matter
Onder het label Movies that Matter vertonen we regelmatig een spraakmakende speelfilm of documentaire over actuele mensenrechten thema’s. Films die je aan het denken zetten. Films die een kijkje bieden buiten je filterbubbel. Iedere film wordt voorzien van een inleiding en/of nagesprek.
Movies that Matter in Enschede is een samenwerking tussen het filmfestival Movies that Matter in Den Haag, Pakhuis Oost, Enschede voor Vrede en Concordia. - ma13jan202019:30 uur | Concordia CultuurMovies that matterFilm met gesprek nadien.
Opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand. Duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis. Activist Patima Tungpuchayakul zet zich in om ex-slaven te helpen en de duistere kanten van deze miljoenenindustrie wereldkundig te maken. - wo29jan202020:00 uur | Balengebouw Democratie en bestuurVuurwerk. Een evaluatiegesprekSamen met 1Twente organiseert Pakhuis-Oost een evaluatiegesprek over het vuurwerkgebruik van afgelopen jaarwisseling.
Er ging veel goed, er ging veel fout, er was veel commotie van voor en tegenstanders van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. En ook op het internet was het knallen.
Maar nu een rustig gesprek over de voor en nadelen de "voors en tegens".
Het gesprek wordt gevoerd door:
Joeri Pool. Statenlid PVV.
Paul van der Valk. Longarts.
Peter van der Vloet. Ambulancechauffeur (Op persoonlijke titel).
Jan Arie Bijl. Gemeente Enschede (Afdeling Communicatie)
De heer Haarman. Vuurwerkdeskundige en organisator vuurwerkshows.
Gertjan Tillema. Raadslid D66 Enschede.
Het gesprek onder leiding van Henk ten Harkel en Ernst Bergboer die ook al eerder op Enschede 053 (Het informatieve televisieprogramma over Enschede) een gesprek met mensen hier over hadden. Zie ook: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-politiek-tv-programma-053-voert-discussie-over-vuurwerk-in-enschede/content/item?1151473
Met deze avond willen de initiatiefnemers proberen om te komen met aanbevelingen voor het komend jaar.
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn en ook uw stem te laten horen.
De toegang is gratis. - do6feb202020:30 uur | Rijksmuseum Twenthe Democratie en bestuurJan Pronk. Een persoonlijke, politieke speech - inclusief nagesprek met de maker en Pronk zelf!Wat hebben oud-politicus Jan Pronk en theatermaker/schrijver Anoek Nuyens met elkaar gemeen? Aan de hand van gesprekken met de oud-politicus probeert Nuyens haar plaats te bepalen.
- wo12feb202020:00 uur | Balengebouw Enschede aan zeeNederland in 2120 UitgelichtOns land staat voor grote uitdagingen zoals natuurverlies, verstedelijking, droge zomers en wateroverlast door klimaatverandering. Daarom bekeken Wageningse onderzoekers welke rol de natuur kan spelen bij duurzame energie, stedenbouw, landbouw en hoogwaterveiligheid. Een van de onderoekers is bij ons op bezoek en verzorgt een informatie avond.
- di25feb202019:30 uur | Concordia Democratie en bestuurMovies that Matter: Camille, fotografe van een burgeroorlogCamille is een krachtige filmbiografie over de Franse fotografe Camille Lepage, die door Centraal Afrikaanse Republiek reist om daar de burgeroorlog te fotograferen. Lepage wil verschil maken. Met haar beelden bijdragen aan een oplossing voor een meedogenloos conflict.
- wo4mrt202020:00 uur | Tetem Kunstruimte Veiligheid1. "Zin en onzin van burgerwachten”Bijeenkomst 1: Zin en onzin van burgerwachten
Aan de hand van de voorbeelden ‘Helmerhoek’ en ‘Boswinkel’ in Enschede gaan we met leden van de burgerwacht en wijkagenten in op de achtergronden, motieven, werkwijzen, verwachtingen en impact van de inzet van burgers. Welk effect hebben deze initiatieven op de veiligheid en het veiligheidsgevoel? Welke rechtsstatelijke vragen roepen zij op? Hoe verloopt de samenwerking tussen burgers en de overheid, c.q. de politie?
Informatie uit de praktijk door leden van burgerwacht Helmerhoek: Erik Brinkhuis,
Edwin Logtenber, Huub Filart en door voormalig (wijk)agent Bennie Visschedijk.
Gesproken column door Marjon Kok, TC Tubantia.
Locatie: Tetem-gebouw, Stroinksbleekweg 16, Enschede - wo18mrt202020:00 uur | Balengebouw Veiligheid2. Zin en onzin van cameratoezicht en buurtappsDeze avond is vanwege het Corona virus helaas afgelast.
- wo25mrt202020:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidProvinciale aanpak StikstofDeze bijeenkomst is vanwege het Coronavirus helaas gecancelled.
De provincie Overijssel maakt in een presentatie duidelijk welke aanpak de provincie heeft bij het voorkomen van de Stikstof depositie. Het gaat daarbij om alle sectoren. Denk aan landbouw, verkeer/vervoer, industrie en de recreatiesector. Na de presentatie bestaat de mogelijkheid in gesprek te gaan met elkaar en de inleider. - wo1apr202020:00 uur | Balengebouw Duurzaamheid"Stip op de horizon"In de serie van vier bijeenkomsten over stikstof zijn vanavond de politici uit provincie en gemeenten aan het woord. Wat is voor hen de "Stip op de horizon"?In de serie van vier bijeenkomsten over stikstof zijn vanavond de politici uit provincie en gemeenten aan het woord.
- di7apr202016:30 uur | Balengebouw Democratie en bestuurPaul van BuitenenPaul van Buitenen doet aj jaren onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp. Op 22 april presenteert hij bij Pakhuis-Oost zijn allerlaatste rapport.
- wo8apr202020:00 uur | Balengebouw DuurzaamheidInitiatieven in de agrarische sector die inspireren.De agrarische sector is de sector met de grootste stikstof uitstoot. Daarom barst het van de initiatieven om de landbouw te innoveren, aan de eisen van de tijd aan te passen en circulair te maken. Welke innovaties zijn er zoal in oost Nederland aanwezig en welke innovaties zijn levensvatbaar. Een avond met inspirerende voorbeelden voor de sector.
- wo15apr202020:00 uur | Balengebouw Veiligheid"Bijeenkomst 3: Iedereen agent? Conclusies over burgerparticipatie en veiligheid".De “driehoek”, burgemeester Enschede, Dr. O. van Veldhuizen, chef politie Enschede, mevr. Drs. M. Abbes en Openbaar Ministerie Twente, mevr. Mr. G. Brouwer, gaat vanuit beleidsmatig perspectief in op de meest urgente vraagstukken die in de twee eerdere bijeenkomsten aan de orde zijn geweest.
Gesproken column door Dr. Pieter-Jan Klok, UT en columnist TC Tubantia. - vr1mei202020:00 uur | Rijksmuseum Twenthe Democratie en bestuurThe "Green Deal" met Bas EickhoutOp deze avond komt Bas Eickhout vertellen over het Europees klimaatbeleid, “the green deal”. Hij gaat daarbij in op de kansen die dit biedt aan de regio. Wat kan Twente doen en wat zijn de mogelijkheden om aan te haken bij de Europese plannen. Twente kent een relatief groene economie en industrie. Ook het regionaal beleid is gericht op schone en duurzame economische activiteit. De inzet van de regio ligt op innovatie, hoe kan de regio haar innovatieve kracht inzetten om bij te dragen aan “the green deal?”.
- vr30okt202013:30 uur | Balengebouw Maatschappelijke ontwikkelingenDiscriminatieStudenten van de opleiding Mens en Maatschappij van Saxion en kunstopleiding van de AKI organiseren voor Pakhuis Oost een aantal interactieve digitale bijeenkomsten.
Vrijdag om 13.30 kunt u voor de eerste keer inloggen.
Tijdens deze bijeenkomst, die een uur duurt kunt u meeluisteren en meepraten over discriminatie.
Verschillende groepen (racisme, LHBTI, gehandicapten en internationale studenten) zullen aan de orde komen en ervaringen worden uitgewisseld.
U kunt vanaf 5 minuten voor aanvang inloggen via:
demo.bigbluebutton.org/gol/jas-cig-ygz-lt5 - vr6nov202014:00 uur | Digitaal Maatschappelijke ontwikkelingenStudenten bijeenkomst over InclusieNamens een groep studenten van Social Work van Hogeschool Saxion en de kunstopleiding van de AKI nodigen wij u graag uit voor de digitale bijeenkomst over het thema inclusie. Dit zal op 6 november om 14:00, online via Teams, plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomst zullen er drie subgroepen besproken worden:
LGBTQ+
Migranten
Daklozen
Het doel van de bijeenkomst is informeren en bewustwording creëren over inclusie binnen de samenleving, specifiek gericht op de bovengenoemde subgroepen.
Aanmelden kan via het mailadres die op de poster staat (zie bijlage). Het is een openbare bijeenkomst, gasten buiten Saxion / AKI zijn ook van harte welkom. Bij vragen kan er gemaild worden naar dit mailadres. - vr22jan202112:30 uur | Digitaal Maatschappelijke ontwikkelingenLaten we praten over feminisme. "The future is female".Vrijdag 22 januari is het dan eindelijk zo ver. Studenten van Saxion hebben een bijeenkomst georganiseerd over feminisme. Zij gaan het hebben over verschillende stereotypen en andere dingen waar vrouwen (en iedereen die zich hiermee identificeert) tegen aanlopen. De digitale bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Luister wat jongeren denken over feminisme en praat mee.
- di26jan202119:00 uur | Digitaal Maatschappelijke ontwikkelingenDe voedselbank en de corona pandemieTitel: De voedselbanken en het effect van Corona.
26 januari 19.00 uur
Vanuit de huiskamer/ digitaal.
Onze gast: Esther Meijnen
Bestuurslid Communicatie & PR
Voedselbank Enschede|Haaksbergen
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door studenten van Saxion.
Het laatste jaar, tijdens de corona pandemie, is het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank toegenomen. In Amsterdam is er sprake van een toename van maar liefst 30%. De conclusie dat steeds meer mensen zich financieel niet meer kunnen redden ligt voor de hand.
De Saxion studenten vragen zich in die bijeenkomst af hoe de situatie in Twente is? Kunnen de voedselbanken de gestegen aanvragen aan? Hoe gaan ze daar mee om? Is er voldoende geld? En zijn de voedselbanken ook bezig met structurele oplossingen om armoede en afhankelijkheid van de voedselbank te voorkomen? Zijn er ook blijvende effecten van de corona pandemie te verwachten voor de voedselbanken?
Op deze avond proberen de studenten antwoord te krijgen op de vele vragen die er zijn. Onze gast is Esther Meijnen, bestuurslid van de voedselbank Enschede Haaksbergen. - wo17feb202119:30 uur | Digitaal EconomieWat kunnen en willen we met drones?De tafelgasten nemen ons mee in de wereld van drones. Zij gaan in op bepaalde toepassingen en bespreken de economische en maatschappelijke waarde. Wat zijn drones en wat hebben zij ons te bieden?
Gasten:
Martijn Zagwijn, droneteam Brandweer Twente
Abeje Mersha, onderzoeker Saxion
Bob Rietveld, Float360 (drone dienstverlener) - wo3mrt202119:30 uur | Digitaal EconomieDrones in de samenleving: Wanneer wel en wanneer niet?Drones in de samenleving; wanneer wel en wanneer niet?
Een geheel online bijeenkomst over zorgen, bezwaren en enthousiaste geluiden over de opkomst van drones in de samenleving. De tafelgasten gaan in gesprek over een enquête, in 2020 uitgevoerd bij inwoners Enschede en vier andere regio’s. Bovendien komen de meting van de aanvaardbaarheid van drones aan de orde en onderzoek naar de ervaring van geluidsoverlast.
Gasten:
Roalt Aalmoes, onderzoeker geluidsoverlast bij het NLR
Steven Dorrestijn, onderzoeker ethiek bij Saxion en betrokken bij de meting van de aanvaarbaarheid van drones (“readiness scan”)
Wouter Asveld, beleidsadviseur drones Gemeente Enschede, projectleider Aerial Uptake - do11mrt202120:00 uur | Concordia Democratie en bestuurOnline VerkiezingsdebatDebat met kandidaat kamerleden uit Twente over:
Bereikbaarheid van de regio.
Zorg en maatschappelijke ondersteuning. - za13mrt202112:30 uur | Concordia Democratie en bestuurOnline VerkiezingsdebatDebat met kandidaat kamerleden uit Twente over:
Economische ontwikkeling en innovaties.
Klimaatbeleid. - wo24mrt202119:30 uur | Digitaal EconomieOnline bijeenkomst "Op weg naar een wenselijke inzet van drones".Samenwerken voor succesvol dronebeleid of Op weg naar een wenselijke inzet van drones?
Om tot een wenselijke en ‘maatschappij-proeve’ inzet van drones te komen moeten de waarde van drones worden bevorderd. Tevens dienen risico’s en overlast te worden voorkomen. Dit vraagt onder andere om samenwerking. Hoe kunnen sector, de rijksoverheid en de lokale overheid elkaar daarmee versterken? Specifieke aandacht wordt besteed aan het kersverse ‘drones-advies’ van de Ethische Commissie van de gemeente Enschede.
Gasten:
Goriska van Cooten, programmamanager drones Ministerie van IenW
Wiebe de Jager, eigenaar Dronewatch
Onno van Veldhuizen, burgemeester Enschede (wordt vervangen door Jeroen Diepemaat Wethouder)
Ethische reflectie van Enschedese ethische commissie - wo21apr202120:00 uur | Digitaal DuurzaamheidThe Green Deal. Wat betekent dat voor Twente?https://www.youtube.com/watch?v=n9WgWnjnrzo
Met Bas Eickhout.
Aanmelden via een mail naar: Info@Pakhuis-Oost.nl - wo28apr202120:00 uur | Digitaal Maatschappelijke ontwikkelingenWijkbudgetten en burgerinitiatieven.“Dragen wijkbudgetten bij aan de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk”?
Aanmelden via een mail naar: Info@Pakhuis-Oost.nl
Met medewerking van:
Agnes van Baal (Wijkraad Wesselerbrink),
Martin van Rijs (wijkplatform Deppenbroek),
Eric Dogger (wijkbudgetcommissie Stadsveld)
Jeffrey Brinkman, beleidsadviseur gemeente Enschede.
De bijeenkomst wordt geleid:
Lidy Noorman en Bert ter Horst van coöperatie Twentse Noabers.
https://www.twentsenoabers.nl/ - wo13okt202120:00 uur Maatschappelijke ontwikkelingenLaaggeletterdheid 1e bijeenkomstEen op de vier inwoners van Enschede heeft moeite met (begrijpend) lezen en schrijven. Niet alleen ouderen maar ook jongeren. Dat zorgt voor veel problemen en mogelijke achterstanden op vele gebieden. Het probleem bestaat al tientallen jaren, en het lijkt maar niet kleiner te worden. Is het gevoerde beleid op dat gebied dan niet juist? Is het niet genoeg? Of wordt de achtstand mede veroorzaakt doordat informatie en informatiebronnen complexer en digitaler worden? Pakhuis Oost en de Bibliotheek Enschede organiseren twee bijeenkomsten over dit onderwerp:
De volgende bijeenkomst vindt plaats op 27 oktober.
Woensdag 13 oktober 2021, 20.00 uur, bibliotheek Enschede:
Wat is de stand van zaken op het gebied van laaggeletterdheid? Wat is de aard ervan? Zijn er veranderingen opgetreden? Hoe komt het dat beleid niet effectief (b)lijkt? In welke mate dragen instanties bij aan deze kloof door complexe informatie en communicatie (digitalisering)?
Inleidingen door auteur Yvonne Kroonenberg en Erika Companje, ambassadeur van de Stichting Lezen & Schrijven.
Woensdag 27 oktober 2021:
Wat kunnen, moeten gemeentelijk overheid en maatschappelijke partners de komende tijd doen om de achterstand te verkleinen? Op welke manier kunnen we de inspanningen vergroten, of effectiever maken, om mensen te stimuleren tot verdere alfabetisering? En wat kunnen/moeten gemeente en instanties doen om hun communicatie eenvoudiger, begrijpelijker te maken?
Inleiding door wethouder Arjan Kampman (Enschede) over de onlangs gepubliceerde nieuwe gemeentelijke voornemens
Marcel Garritsen, voorzitter Burgeradviesraad Sociaal, over het door de BAS uitgebrachte advies over dit onderwerp.
De bijeenkomsten staan onder leiding van Jan Hoogenberg, directeur Bibliotheek Enschede - wo27okt202120:00 uur Maatschappelijke ontwikkelingenLaaggeletterdheid 2e bijeenkomstLaaggeletterdheid
Een op de vier inwoners van Enschede heeft moeite met (begrijpend) lezen en schrijven. Niet alleen ouderen maar ook jongeren. Dat zorgt voor veel problemen en mogelijke achterstanden op vele gebieden. Het probleem bestaat al tientallen jaren, en het lijkt maar niet kleiner te worden. Is het gevoerde beleid op dat gebied dan niet juist? Is het niet genoeg? Of wordt de achtstand mede veroorzaakt doordat informatie en informatiebronnen complexer en digitaler worden?
Pakhuis Oost en de Bibliotheek Enschede organiseren deze bijeenkomst.
Woensdag 27 oktober 2021:
Wat kunnen, moeten gemeentelijk overheid en maatschappelijke partners de komende tijd doen om de achterstand te verkleinen? Op welke manier kunnen we de inspanningen vergroten, of effectiever maken, om mensen te stimuleren tot verdere alfabetisering? En wat kunnen/moeten gemeente en instanties doen om hun communicatie eenvoudiger, begrijpelijker te maken?
Inleiding door wethouder Arjan Kampman (Enschede) over de onlangs gepubliceerde nieuwe gemeentelijke voornemens
Marcel Garritsen, voorzitter Burgeradviesraad Sociaal, over het door de BAS uitgebrachte advies over dit onderwerp.
De bijeenkomsten staan onder leiding van Jan Hoogenberg, directeur Bibliotheek Enschede - wo24nov202120:00 uur | Bibliotheek DuurzaamheidIk wil eerlijke zuivelAFGELAST !
Met: Rik Hoogervorst.
Moderator: Ernst Bergboer. Journalist 1Twente.
Stikstof crisis, klimaat, intensieve veeteelt, gebruik pesticiden, dierenrechten het zijn slechts een klein aantal onderwerpen waarvoor de sector oplossingen moet vinden. Oplossingen die nodig zijn wanneer de verschillende landbouw sectoren, (veeteelt, landbouw, tuinbouw, bloemen en bollenteelt) een toekomst in Nederland willen hebben.
Op deze avond geven we een Twents initiatief de gelegenheid hun idee te presenteren aan een breed publiek.
Het gaat om “ikwileerlijkezuivel.nl”, een initiatief van twee Twentenaren die met behulp van de nieuwste communicatiekanalen de verkoop keten van zuivel willen verkorten.
Op die manier willen ze bereiken dat de producent, de boer, in directer contact komt met de consument en bovendien een betere prijs krijgt voor zijn zuivelproducten.
De producten worden thuis en in de directe omgeving bezorgd, de retail wordt uit de keten gehaald.
Deze avond is voor de pauze informatief en na de pauze is er gelegenheid om de initiatiefnemers te bevragen over hun idee.
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor agrariërs die belangstelling hebben en nieuwsgierig zijn naar dit plan maar met name ook voor consumenten die de boeren willen helpen bij het ondersteunen van vernieuwingen en geïnteresseerd zijn in goede zuivelproducten uit de eigen omgeving.
Wilt u bijdragen aan oplossingen voor de problemen in de sector kom langs en hoor of u iets betekenen. - do31mrt202220:00 uur | Balengebouw Democratie en bestuurPanorama Twente "Economie".Aandacht voor de plannen en de Democratische legitimatie van de plannen van de Twente Board. Inleider is Victor Jan Leurs, directeur Twente board. Hij licht toe wat de plannen zijn van de Twente Board voor de regio. In welke richting wordt gedacht wanneer we het over de verdere economische inrichting van Twente hebben? Is “vergroening” de “rode draad”? Zijn de plannen van Twente Board gekoppeld aan de aanpak van andere grote opgaven / transities, zoals klimaat en stikstof? En ziet Twente Board meerwaarde in de totstandkoming van een Omgevingsagenda Panorama Twente 2050?
”Belangrijke vragen aan de directeur van de Twente Board zijn hoe zij zich laat voeden en hoe er wordt gezorgd voor draagvlak van de plannen? De gemeenteraden zijn onlangs op afstand gezet en dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de Twentse geïnteresseerde burgers. Gaat de Twente Board de raden en burgers bij hun plannen betrekken? En zo ja, hoe?
De tweede inleiding wordt verzorgd door Kay Morel, lector betekeniseconomie van de Saxion. Consumenten beginnen zich steeds vaker uit te spreken over de “oude economie” en vragen om maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven. Het economisch systeem lijkt af te bladeren en de consument vraagt om maatschappelijke betrokkenheid en klimaatmaatregelen van het bedrijfsleven. Kay Morel schetst een economie die ook andere dan alleen economische waarde toevoegt aan de regio. En hoe kijkt hij naar meer betrokkenheid inwoners en naar Panorama Twente? - do7apr202220:00 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenArbeidsdiscriminatie: Wie past er in het perfecte plaatje?Een op de vier inwoners van Enschede ervaart tijdens het solliciteren arbeidsongelijkheid. Dit zorgt voor veel problemen in de samenleving. Arbeidsongelijkheid raakt niet alleen de mensen en de grote bedrijven, ook het idee dat arbeidsongelijkheid mensen uit elkaar laat drijven is een groot gevolg. Het probleem bestaat al tientallen jaren in Nederland, maar door de komst van nieuwe culturen in Nederland lijkt het probleem steeds vaker voor te komen in de praktijk. Is het niet genoeg? Alleen wij mensen kunnen hier een verandering in maken.
- do14apr202220:00 uur Landbouw, Natuur en MilieuPanorama Twente Titel: “Transitie landbouw / voedselketen.”Met: Koen Olde Hanter van “Aanstrekelijk”,
Alex Datema van “BoerenNatuur” .
Moderator: Heleen Lansink ( lid Stichting Transitie Coalitie Voedsel 0. - do28apr202220:00 uur | Bibliotheek Hengelo Democratie en bestuurLet op: Gecanceld: "Het onderwijs van de toekomst".Deze bijeenkomst gaat helaas niet door en wordt verplaatst naar oktober. Meer informatie in onze nieuwsbrief van september.
Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan gelijke kansen. Elk talent ontwikkelen zonder barriëres door afkomst is een ideaal dat richting geeft aan het onderwijs van de toekomst.
Hoe gaan we in twenmte het onerwijs zo regelen dat dit ideaal werkelijkheid wordt?
Met medewerking van Twentse bestuurders waaronder wethouder Claudio Bruggink.
Praat mee over de toekomst van het onderwijs dat kansen biedt aan alle kinderen. - wo11mei202220:00 uur Democratie en bestuurAchtergrond Serie "Panorama Twente"URGENTIE!
“hoogste tijd voor een nationaal programma Twente…….? ” - do12mei202220:00 uur | Stadslab Almelo Democratie en bestuurRuimtelijke inrichting TwenteIn de bijeenkomst willen we focussen op de ruimtelijke inrichting van Twente. Op een goede samenhang tussen de verschillende vormen van ruimtegebruik. Op rui...
- do2jun202220:00 uur | Wijkcentrum de Boei Democratie en bestuurEnergievoorziening in TwenteWat is de gewenste situatie voor de energievoorziening in Twente?
In deze pakhuis Oost bijeenkomst zetten we eerst de huidige situatie kort uiteen, de urgentie en de opogaven.
daarna gaan we in op de mogelijke oplossingesrichtingen.
In Denekamp Restaurant de Schout. - do16jun202220:00 uur | Grolsch Veste Democratie en bestuurDemocratische vernieuwing in Twente met Sander SchimmelpenninckZiet Twente de meerwaarde er van in om samen met haar inwoners een lange termijn toekomstbeeld te schetsen, een kort en krachtig Panorama Twente 2050, dat verle...
- do13okt202219:30 uur | Bibliotheek DuurzaamheidJelmer Visser over zijn "Hittestress" kaarten.Jelmer Visser, bekend van de "Corona" kaarten en de kaarten van gemeenten over "Hittestress" verzorgt een presentatie over zijn werk. Daarbij gaat hij in op de vraag:
Hoe hij er toe is gekomen om deze kaarten te maken?
Daarnaast presenteert hij een nieuwe kaart met een overzicht van hittestress in heel Twente.
Met u als publiek gaat hij in op de mogelijkheden om iets tegen hittestress te doen. Interessant is zeker hoe de verschillende Twentse gemeenten in positief en negatieve zin scoren in zijn overzichten.
Achtergrond Hittestress:
Het klimaat verandert:
Klimaatverandering leidt tot meer hittegolven, vaker extreme neerslag, en meer droogte perioden. Als steden zich hier niet op voorbereiden, heeft dit invloed op de gezondheid van mensen, leefbaarheid van buurten, comfort in woningen en gebouwen, op de arbeidsproductiviteit, en leidt dit tot economische schade.
Boven een bepaalde waarde kunnen hoge temperaturen leiden tot hittestress, afhankelijk van omgevings- en persoonlijke omstandigheden. Deze hittestress kan leiden tot een verminderd thermisch comfort, slaapverstoring, gedragsverandering (grotere agressie) en verminderde arbeidsproductiviteit. Hittestress kan echter ook tot serieuze hitte gerelateerde ziekten leiden zoals: huiduitslag, krampen, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Soms kan hittestress zelfs sterfte tot gevolg hebben.
Tijdens hittegolven nemen zowel het bezoek aan ziekenhuizen (voor noodgevallen) en sterfte beduidend toe. In Nederland stijgt tijdens hittegolven de sterfte met 12% (ongeveer 40 doden per dag extra) - ma17okt202210:00 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenVPRO Tegenlicht Meetup.In het kader van de AI-Parade* organiseert Pakhuis Oost partner de Bibliotheek Enschede, i.s.m. de Studiekring 50+, deze VPRO Tegenlicht Meetup. Na het bekijken van de documentaire van Hans Busstra gaan we in het tweede uur met elkaar in gesprek.
- wo26okt202219:30 uur | Bibliotheek DuurzaamheidStefan Kuks. Het veranderend landschap.Om een landschap te leren kennen moet je er doorheen reizen.
Ons landschap wordt al eeuwen mede bepaald door ons energiegebruik. Hoe kunnen we duurzame energiesystemen inpassen in het Hollandse landschap? Hoe is verantwoorde landbouw, stedenbouw en infrastructuur mogelijk?
We worden gedwongen om duurzamer met ons voedsel, kleding, materialen en natuur om te gaan. Maar ook het landschap van meningen en media verdeeld ons.
Dat is het veranderende landschap waarin we ons bewegen.
Het veranderend landschap wordt georganiseerd i.s.m. de Bibliotheek Enschede en Overlap.
Over Twente Circulair
Twente Circulair wil actief bijdragen aan het komen tot een duurzame en circulaire samenleving. Twente Circulair* wil een brede waaier van circulaire en duurzaamheidsaspecten onder de aandacht van het publiek brengen. Hiervoor organiseert ze in samenwerking met culturele partners onder meer lezingen, debat, excursies, workshops en exposities.
*Twente Circulair is een initiatief van de St. LOOS.FM_ tijdelijke monumenten
Meer info : www.loos.fm - do3nov202219:30 uur | Bibliotheek Democratie en bestuurRegionale media in de toekomstHet medialandschap is heftig in ontwikkeling: kranten veranderen van eigenaar en beleid, internet voorziet ons van veel informatie, regionale radio en TV krijge...
- vr11nov202210:00 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenDiscriminatie in de sportSpreekkoren bij FCTwente over de homo's van Groningen. FCTwente maakte excuses, kamervragen. Discriminatie is wel iets om over van gedachten te wisselen.
Dat vond ook het Cruijff college en de topsporters die daar lessen krijgen.
Zij zijn het die in de kleedkamers zitten en zij zullen onze toekomstige trainers en coaches zijn.
Hoe wordt er gedacht over discriminatie en gender in de sport.
Kom langs en praat mee. - do24nov202219:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenVictim BlamingDerde jaars studenten van de opleiding Social Work van Saxion organiseren deze bijeenkomst.
Plaats: Bibliotheek Enschede
24 november 19.30 uur tot 21.00 uur - do1dec202219:30 uur | Bibliotheek Hengelo Maatschappelijke ontwikkelingen"Onderwijs en achterstand"“Onderwijs en achterstand” Armoede en kansenongelijkheid in het onderwijs Deskundigen en politici geven hun visie op kansenongelijkheid in het onderwijs en ...
- do8dec202219:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenJij bent niet welkomStudenten van de opleiding Social Work van Saxion stellen de vraag of vluchtelingen uit verschillende continenten verschillend behandeld worden.
Zo wordt er een verschil gesuggereerd in opvang van Oekrainse oorlogsvluchtelingen en islamitische vluchtelingen uit Arabische landen.
De vraag die wij ons op deze avond stellen is of deze suggestie klopt of niet en zo ja wat is daar dan de achtegrond van.
uiteindelijk komt natuurlijk de vraag naar boven of een verschil in opvang gerechtvaardigd is. - do15dec202219:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingen"Overlast of ongehoord?" Over hangjongeren.Overlast of ongehoord? Hangjongeren volgens buurtbewoners (Politie, z.d.); Jongeren die veel lawaai maken met brommers. Onder invloed zijn van alcoholhou...
- ma19dec202219:30 uur | Bibliotheek DuurzaamheidHerenboeren in Twente en EnschedeInformatiebijeenkomst: ‘Op weg naar vijf coöperatieve Herenboerderijen in Twente’
In Twente starten binnenkort vijf Herenboerderijen, waarvan één in Enschede Zuid. De initiatiefnemers hier hebben ingetekend op pachtgrond op de Usseler Es. Veel Enschedese huishoudens doen al mee, maar er is ruimte voor meer. We praten je hierover graag bij.
Op de coöperatieve Herenboerderij zal duurzaam voedsel geproduceerd worden voor de leden van de boerderij. Ze hebben twee boeren in dienst die voor circa 250 huishoudens op 20 hectare grond in ongeveer 60% van de voedselbehoefte voorzien. Bijna het jaar rond is er groente van het seizoen, lekker fruit, eitjes en – voor wie wil – (h)eerlijk vlees.
Wil je meer weten over het concept Herenboerderij, over het lidmaatschap van de eigen coöperatieve Herenboerderij, of onze plannen op de Usseler Es? Kom dan naar de informatiebijeenkomst, door Herenboeren Enschede-Zuid, in de Bibliotheek Enschede Centrale.
Meer informatie over Herenboeren Twente
Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Stiuchting Heerenboeren, Twente Circulair en de Bibliotheek Enschede. - do12jan202319:30 uur | Bibliotheek Landbouw, Natuur en MilieuKlimaatveranderingIn onze omgeving hebben wij* gemerkt dat jongeren zich zorgen maken over de toekomst. Wij, de huidige generatie jongeren, zal moeten leven met de gevolgen van k...
- do26jan202319:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenSorry, wij zijn racistisch!Sorry, wij zijn racistisch!
Wij kunnen ons voorstellen dat deze titel veel vragen bij jullie opbrengt.
Daarom willen wij als Social Work studenten van het Saxion Enschede het verhaal achter deze titel vertellen.
Helaas komt het anno 2022 nog vaak voor dat er binnen de arbeidsmarkt wordt gediscrimineerd op basis van achtergronden.
Tijdens onze bijeenkomst op 28 januari willen wij graag samen met jullie dit gesprek aangaan.
Misschien heb jij hier zelf een sterke mening over of heb je zelf een verhaal die je met ons wilt delen op deze bijeenkomst.
Wij zien graag jullie 28 januari in de centrale Bibliotheek van Enschede. - do2feb202319:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenUithuisplaatsingen. Hoe zit het preciesUithuisplaatsing, hoe zit het precies?
Uithuisplaatsing is een thema waar we de afgelopen tijd veel over hebben gehoord. Er wordt veel gekeken naar instanties zoals jeugdzorg en de overheid. In Nederland wonen er ruim 42.000 kinderen niet meer thuis bij hun ouders. Zij wonen in een groep, gezinshuis of in een pleeggezin. Maar wanneer wordt iemand eigenlijk uit huis geplaatst? Wat zijn de gevolgen en wat doet dit met een persoon?
Tijdens deze bijeenkomst willen wij graag dieper ingaan op deze vragen en meer bewustzijn creëren voor een ieder die geïnteresseerd is in dit thema. Wij zullen dit thema vanuit verschillende kanten toelichten. Er zullen sprekers zijn die hun verhalen met ons gaan delen en door middel van een dialoog gaan we in gesprek, over het thema met het publiek. - do16feb202319:15 uur | Concordia Maatschappelijke ontwikkelingenEven afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisartsDocumentaire van Nederlands eerste huisarts-documentairemaker in première.
Bijna iedereen komt wel eens bij de huisarts. En wie heeft het niet meegemaakt dat de huisarts dan zegt: ’Ik stel voor dat we even afwachten’. Het lijkt zo’n gemakkelijk advies, het lijkt er achteloos uit te komen, het kost niks, maar roept ook de vraag ‘waarom dóet de huisarts niks?
Hierover gaat de documentaire ‘Even afwachten, een kijkje in het hoofd van de huisarts’, gemaakt door Dick Walstock, huisarts én documentairemaker. De première van deze documentaire is op 12 januari 2023 in Filmhuis Concordia te Enschede. De avond, georganiseerd in samenwerking met Pakhuis Oost, start om 19.30uur met een korte inleiding van de maker, waarna de documentaire wordt vertoond.
Is ‘even afwachten’ wel een medische behandeling?
Wat is eigenlijk de reden van een huisarts om af te wachten? Welke gedachtegang zit daaráchter? Maar ook wáárom vraagt een huisarts ‘wat denkt u er zelf van?’ Welke rol speelt ‘vertrouwen’ in de spreekkamer? Is afwachten eigenlijk wel een medische behandeling? Over al deze vragen handelt de documentaire.
Dick Walstock, zelf bijna 30 jaar huisarts geweest in de wijk Stadsveld in Enschede, volgt enkele huisartsen tijdens hun spreekuur en bevraagt hen over hun denk- en besluitvormingsproces. Ook wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is naar het denkproces van de huisarts komt aan de orde. Al met al een uniek kijkje in het hoofd van de huisarts.
Vragen en discussie na afloop:
Na de vertoning is er gelegenheid tot vragen en onderlinge discussie. Welke lessen zijn er te trekken uit deze documentaire? Begrijpen arts en patiënt elkaar misschien niet altijd? Wat is daarvoor nodig? Na afloop krijgt het publiek de gelegenheid tot stellen van vragen en onderlinge discussie onder leiding van Marieke Nijhof, huisarts en voorzitter Huisartsenzorg Twente.
Daarna is er nog gelegenheid tot napraten in café SamSam. - do23feb202319:30 uur | Stadstheater de Bond Landbouw, Natuur en MilieuVerdroging en vernattingSTADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL. Over de veranderingen in onze waterhuishouding tot 2050. Inleiders: Stefan Kuks Watergraaf Vechtstromen.
.. - do9mrt202319:30 uur | Café Coberco Landbouw, Natuur en MilieuAgrariër van de toekomstBAKKERSHUIS HAAKSBERGEN. Toekomst van de boer, kans of bedreiging? Met:
Heleen Lansink (boerin en spraakmaker) en Merle Mijerink.
Moderator:
Gerrit Ja... - do6apr202319:30 uur | Stadslab Almelo DuurzaamheidDuurzame Energie van beleid naar concrete actie door inwoners!Onder leiding van onze moderator Niels Veurink verzorgt Merlinn van Nieuwkuijk, adviseur bij de Regionale Energie Strategie (RES) Twente een presentatie over ...
- do11mei202319:30 uur | Bibliotheek VeiligheidZoönosen, een groeiende bedreiging voor de volksgezondheid?Donderdag 11 mei 2023, 19.30 uur, Bibliotheek Enschede
Met Karlijn Kampman, arts Infectieziektebestrijding GGD Twente en bioloog en publicist Midas Dekkers
Zoönosen zijn infecties die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen en de volksgezondheid ernstig kunnen beïnvloeden. Met enige regelmaat doemen ze op. Zo hebben we in de loop der jaren kennis kunnen maken met verschillende varianten, bijvoorbeeld Ebola, Q-koorts. Recent heeft Corona ons persoonlijke en maatschappelijke leven ingrijpend op de kop gezet. Momenteel is het de vraag of de vogelgriep ook op mensen kan overspringen en wat daar dan de gevolgen van zijn.
We leven in een wereld waar mensen en dieren zeer dicht bij elkaar leven. Bepaalde visies stellen dat er teveel mensen en teveel dieren zijn. Het is wachten op een volgende uitbraak van een bestaande variant of een nieuwe. Het is dan volgens deskundigen niet de vraag òf, maar wanneer zich een nieuwe uitbraak voordoet.
Zijn zoönosen van alle tijden of neemt het risico erop toe? Wat is de stand van zaken en wat weten we er eigenlijk van? Kunnen we ze voorkomen? - wo17mei202319:30 uur | Bibliotheek VeiligheidFrauduleuze bedrijven op Google MapsFrauduleuze bedrijven op Google Maps.
Ook in Twente en wat hier aan te doen?
Met Dirk Serlie, initiatiefnemer.
Pakhuis Oost besteedt een bijeenkomst over frauduleuze bedrijven op Google Maps en concentreert zich op de gevaren die dat kan opleveren voor bedrijven en mensen uit de regio.
Wat is er aan de hand?
Tegenwoordig wordt er veel gesproken over hacking, spoofing en phising, maar het opzetten van nepbedrijven met kwaadwillende bedoelingen is ook aan de orde van de dag. Google Maps is een platform waar dit actief op wordt gefaciliteerd. Hoewel Google recentelijk veel gewerkt heeft aan dit probleem, is het nog steeds niet waterdicht, zo is bewezen uit onderzoek van Dirk Serlie. Hij is de afgelopen 2 jaar her en der nepbedrijven op gaan zetten om te bewijzen dat dit systeem nog zo lek als een mandje is. - do8jun202319:30 uur | Bibliotheek Democratie en bestuurGaat Twente op de schop?Gaat Twente op de schop?
De provincie Overijssel en de gemeente Enschede schetsen op donderdag 8 juni, 19.30 uur in de bibliotheek van Enschede hoe Overijssel, Twente en Enschede er in 2050 zouden kunnen uitzien.
Met: Errik Buursink (inhoudelijk coördinator Nationale Nota Ruimte)
Dana Wiersma (Provincie Overijssel)
Franka Werner (Gemeente Enschede)
Achtergrond:
Nederland staat aan de vooravond van een grote verbouwing. Er moet veel op een klein oppervlak. Dat vraagt om keuzes, slimme combinaties en innovaties. Op een goede verdeling van de ruimte, maar ook op de kwaliteit van de leefomgeving. Zodat we met trots een mooi en duurzaam Nederland kunnen overdragen aan de generaties na ons. Dit leidt de komende maanden tot een aangescherpte Nota Ruimte.
Wat betekent dit voor Twente? De droogte van afgelopen zomers, als gevolg van een veranderend klimaat, vraagt om een andere inrichting van onze ‘oale groond’ en onze steden. We willen voldoende en betaalbare woningen bouwen, overschakelen naar duurzame opwekking van energie en de omslag maken naar een circulaire economie en landbouw met een gezonde en diverse natuur. Op een klein oppervlak moet veel gebeuren. Niet alles kan en niet alles kan overal. Ook in Twente moeten keuzes gemaakt worden!
Hoe sorteren we hier in Twente op voor? Laten we die aankondigingen van het kabinet zomaar op ons afkomen? Of zijn we er op voorbereid? - do22jun202319:30 uur | Bibliotheek Democratie en bestuurJongeren Netwerk Twente"Alleen ga je harder, Samen kom je verder………'
Over een netwerk van jongeren in twente.
Jongeren blijven in de toekomst te maken krijgen met urgente en complexe opgaven. Denk alleen al aan de gevolgen van klimaatverandering, de overgang naar andere vormen van energievoorziening en landbouw, het herstel van de biodiversiteit, het tekort aan woningen en de druk op het zorgstelsel.
Elkaar kennen. Van elkaar weten waar je kennis en kunde vindt. Elkaar opzoeken en samenwerken lijken belangrijke voorwaarden om op Twentse schaal deze opgaven effectief aan te pakken. Het programma “Panorama Twente” wil ruimte maken voor het vergroten van de invloed van jongeren op de aanpak van de grote opgaven waar ze voor (komen te) staan. - zo8okt202314:00 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenRegenboogdagen. DebatmiddagHoeveel ruimte is er buiten de kast?
DEBATMIDDAG
Wat is er nodigom je thuis te voelen in Twente?
Kom uit je eigen kast en praat mee.
In het kader van de regenboogdagen organiseert Pride Netwerk Enschede samen met het COC Twente-Achterhoek en jongeren- & studentenvereniging Exaltio een debatmiddag over de vraag: hoe geven we als samenleving ruimte aan iedereen om te zijn wie je bent.
Er is een inleiding door Dr. D.J. (David) Bos, godsdiensthistoricus en socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, een interactieve quiz, een panel, muziek van o.a. de Enschedese singer-songwriter maeve en poëzie.
Maar vooral zal er, onder leiding van Jan-Erik Plettenburg (Roze Golf) met bezoekers en het aanwezige panel worden gesproken hoe we als regio een veilige haven kunnen zijn voor iedereen. Nu en in de toekomst.
Het diverse panel vertegenwoordigt politiek, horeca, onderwijs, jongeren, kerk en COC Twente-Achterhoek.
Presentatie: Regine Hilhorst
Voor meer info zie: www.regenboogdagen.nl - zo8okt202315:30 uur | Rijksmuseum Twenthe Duurzaamheid"Zo als de Stad". Opening EXPOSITIE Jacopo Grillivan 08 t/m 28 oktober, Concordia Langestraat 56 te Enschede
opening 08 oktober om 15:30 door :
Harry Abels, Architect - do19okt202315:00 uur | Wijkcentrum de Boei Maatschappelijke ontwikkelingenKansenongelijkheidSamen met armoede 053 en Studium Generale van de UT organiseert Pakhuis Oost een bijeenkomst over armoede, ongelijkheid in kansen en maatschappelijke achterstand. De vraag die wij ons stellen is hoe armoede, kansenongelijkheid en achterstand op te heffen is. Wat moeten en kunnen wij daar aan doen? De bijeenkomst is ’s middags van 15.30 uur tot 17.00 uur in de Boei. Wij hebben een inleider gevonden die veel aandacht heeft gekregen over zijn 7 vinkjes theorie. Journalist Joris Luyendijk is een ‘zeven-vinker’. Dat betekent dat hij een blanke hetero man is met hoogopgeleide Nederlandse ouders en dat hij VWO en universiteit heeft gedaan. Dit type man speelt de baas in Nederland. Overal in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de politiek kom je hen tegen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook vrouwen met veel vinkjes die de scepter zwaaien. Dit leidt tot een schrijnende ongelijkheid die Luyendijk scherp aan het licht brengt in zijn boek De zeven vinkjes – hoe mannen zoals ik de baas spelen. Hoe kijkt hij aan tegen het opheffen van ongelijkheid? Hoe kunnen mensen in achterstand en armoede hun kinderen een betere, eerlijkere toekomst geven? Daarover gaan we met elkaar in gesprek. Dat gesprek wordt geleid door Ernst Bergboer (freelance journalist 1Twente). Toegang is gratis.
- do26okt202319:30 uur | Bibliotheek DuurzaamheidVeranderend LandschapLezing “Veranderend landschap” door Kester Freriks
Dinsdag 26/10
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Bibliotheek Enschede - Bieblab
Entree: gratis
Lezing “Veranderend landschap” door Kester Freriks
Natuurschrijver Kester Freriks groeide op in Twente, in de jaren zeventig. Sindsdien heeft hij het landschap ingrijpend zien veranderen. Tijdens het Twente Circulair Festival geeft hij een lezing over de grootscheepse veranderingen van het landschap van zijn jeugd en wat die veranderingen betekenen voor de natuur, maar ook voor de mens. Kester Freriks is een vooraanstaand schrijver over vogels en natuur. Recent verscheen zijn lovend ontvangen boek De ooievaar waarin deze vogels en het huidige Nederlandse landschap centraal staan.
Twente Circulair activiteiten 2023 : 'het veranderend landschap'*
Om een landschap te leren kennen moet je er doorheen reizen.
Ons landschap wordt al eeuwen bepaald door ons energiegebruik. Hoe kunnen we duurzame energiesystemen inpassen in het Hollandse landschap? Hoe is verantwoorde landbouw, stedenbouw en infrastructuur mogelijk?
We worden gedwongen om duurzamer met ons voedsel, kleding, materialen en natuur om te gaan.
Maar ook het landschap van meningen en media verdeeld ons.
Dat is het veranderende landschap waarin we ons bewegen.
In 2023 organiseert Twente Circulair onder meer i.s.m. Pakhuis Oost, Bibliotheek Enschede en Concordia diverse activiteiten omtrent het veranderende landschap.
Over Twente Circulair:
Twente Circulair wil actief bijdragen aan het komen tot een duurzame en circulaire samenleving. Twente Circulair wil een brede waaier van circulaire en duurzaamheidsaspecten onder de aandacht van het publiek brengen. Voorgaande in samenwerking met culturele partners, door middel van : lezingen, excursies, workshops, exposities , etc. Het veranderende landschap is hierin een terugkerend onderwerp, waarop vanuit verschillende invalshoeken invullingen aan gegeven wordt. - vr27okt202315:00 uur | Vestzaktheater Democratie en bestuurTurbo Proat "Circulair Twente".Turbo Proat
Een Pecha Kucha-avond is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn.
Tijdens deze 'Turbo Proat' gaat het om een presentatie van 8 deelnemers van de 'circulaire passie', eventueel toegespitst op het thema 'Het veranderend landschap'.
Gastheren/inleiders zijn Maarten Witteveen (Pakhuis Oost) en Michiel de Wit (Twente Circulair).
Deelnemerszijn onder meer:
Bart van Haaster - Filosoof
Eva Meier - 'landschappelijk' Kunstenaar
Jacopo Grilli - Stedenbouwkundige/artiest
Heidy Pollemans, Stefanie van Tuinen, Annemarie Huirne - Overlap (over-lap.nl)
Marianne Schouten - Groen Links Enschede
Jurgen Groot Landeweer - JUM consulting (jumconsulting.nl)
Adam Duivenvoorden - De Groot Vroomshoop
Twente Circulair activiteiten 2023 : 'het veranderend landschap'
Om een landschap te leren kennen moet je er doorheen reizen. Ons landschap wordt al eeuwen bepaald door ons energiegebruik. Hoe kunnen we duurzame energiesystemen inpassen in het Hollandse landschap? Hoe is verantwoorde landbouw, stedenbouw en infrastructuur mogelijk? We worden gedwongen om duurzamer met ons voedsel, kleding, materialen en natuur om te gaan. Maar ook het landschap van meningen en media verdeeld ons. Dat is het veranderende landschap waarin we ons bewegen. In 2023 organiseert Twente Circulair onder meer i.s.m. Pakhuis Oost, Bibliotheek Enschede en Concordia diverse activiteiten omtrent het veranderende landschap.
Over Twente Circulair:
Twente Circulair wil actief bijdragen aan het komen tot een duurzame en circulaire samenleving. Twente Circulair wil een brede waaier van circulaire en duurzaamheidsaspecten onder de aandacht van het publiek brengen. Voor - do16nov202309:30 uur | Café Coberco Democratie en bestuurVerkiezingsbijeenkomstJongeren zetten belangrijke verkiezingsthema’s op een rij.
Op 16 november presenteren topsport studenten van het Johan Cruyff college van het het ROC Twente de verkiezingsthema’s die door hen belangrijk gevonden worden.
Dat gebeurt in café Coberco in de Melkhal van 10.00 uur tot 11.30 uur in een bijeenkomst die door Pakhuis Oost en het Johan Cruyff college is georganiseerd.
Iedereen is welkom om te luisteren naar en mee te praten met de jongeren die de lijst hebben samengesteld.
Lokale politici en een Twentse kandidaat kamerlid zijn aanwezig om ook hun licht te laten schijnen en mee te praten over de thema’s.
Bent u ook benieuwd naar de thema’s waarvan de jongeren van deze opleiding vinden dat de verkiezingen over moeten gaan?
Meldt u dan aan, de toegang is gratis.
De bijeenkomst en het gesprek wordt geleidt door Maarten Witteveen van Pakhuis Oost.
Toegang gratis.
Café Coberco
De Coöperatie 15, 7514 JK Enschede
Restaurant open om 9.00 uur start 9.30 uur - za18nov202314:00 uur | Rijksmuseum Twenthe Landbouw, Natuur en MilieuIs kleinschalige biologische landbouw de toekomst?Thomas en Freek Oudman over de vraag; “Is kleinschalige biologische landbouw de toekomst”?
Toegang gratis (wel is een geldig toegangsbewijs voor het museum vereist) .
Naar aanleiding van de publieksmanifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’ organiseert het Rijksmuseum Twente in samenwerking met Pakhuis Oost een tweegesprek over de vraag ‘Is kleinschalige biologische landbouw de toekomst?’. Sprekers zijn Thomas Oudman (bioloog en voedseljournalist) en zijn (verre) achterneef Freerk Oudman (melkveehouder).
Thomas Oudman is schrijver bij De Correspondent en auteur van het boek “Uit de Shit” waarin hij pleit voor een nieuw voedselsysteem met meer kleinschalige biologische landbouw om de relatie tussen het ecosysteem en landbouw te herstellen. Zijn voorstel luidt het dichtdraaien van de stikstofkraan door geen kunstmest en krachtvoer meer te gebruiken, minder vee maar meer boeren en zelf wat minder vlees gaan eten. Alleen zo zou de natuurschade kunnen worden hersteld, want ‘als je beseft dat je afhankelijk bent van die natuur, is het niet moeilijk er ook van te houden.’
Freerk Oudman is melkveehouder, heeft gestudeerd aan de Wageningen universiteit en deelt een over-opa met Thomas. Vanuit zijn praktische ervaring als boer ziet hij kleinschalige biologische landbouw niet als de oplossing. Hij vreest juist het tegenovergestelde, namelijk alleen maar meer kaalslag onder de boeren. Voor het stikstofprobleem heeft Freerk een oplossing, namelijk niet de stikstofkraan dichtdraaien maar juist vervangen door eigengemaakte kunstmest uit rundveemest! ‘Dat zijn heel veel vliegen in één klap. Het bespaart ammoniakemissie vanuit de stal, bespaart aardgas bij de kunstmestproductie en het levert enorm veel gas op’. - wo13dec202319:30 uur | Rijksmuseum Twenthe Landbouw, Natuur en MilieuTegenlicht Meetup "Plattelandspioneers".Tegenlicht Meet Up Enschede – Plattelandspioniers
Op donderdag 13 december organiseert Rijksmuseum Twenthe samen met Twente Circulair en Pakhuis Oost een Meet Up in het kader van de Tegenlicht-aflevering ‘Plattelandspioniers’. De veranderingen op het platteland gaan snel, waarbij vernieuwingen elkaar in rap tempo opvolgen. Deze veranderingen blijven voor velen ongemerkt, is er in Twente en andere delen van Nederland sprake van een stille revolutie? Tijdens de Meet Up wordt de Tegenlicht-aflevering ‘Plattelandspioniers' uit 2019 vertoond, waarin de initiatieven van o.a. Frans Pool en Pieter de Kroon (voortrekkers Wijnjewoude Energie Neutraal 2025), Geert van der Veer (oprichter stichting Herenboeren), Wouter van Eck (eigenaar Het Voedselbos) en Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president) worden behandeld.
Na afloop van de documentaire gaat moderator Niels Veurink (presentator bij 1Twente) in gesprek met Jessica Hammarlund Bergmann, stadsbouwmeester van Enschede. In het gesprek verkennen ze de kansen voor platteland en gaan in gesprek met verschillende vertegenwoordigers van Twentse initiatieven op het gebied van landbouw, veeteelt, energie, buurtbeheer en wonen. Hoe verhouden de initiatieven zich tot het stedelijk gebied in Twente? En hoe kan de verbinding tussen stad en platteland versterkt worden hierin?
Over de manifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’
Van wie is het (platte)land? Deze vraag staat centraal in de grote publieks- en tentoonstellingsmanifestatie die nu te zien is in Rijksmuseum Twenthe. Met drie verschillende tentoonstellingen en een uitgebreid activiteitenprogramma worden de kwesties die nu op het landelijkgebied spelen verkent, zoals het stikstofvraagstuk, het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Daarnaast heeft het museum vier hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om artistiek onderzoek te doen naar dilemma's die momenteel spelen in het landelijk gebied van Twente. - do14dec202319:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenWat is sociale controle en is dit wel wenselijk?Georganiseerd door studenten Saxion Social Work en Pakhuis Oost
Ken jij de buurman van de buurman en heeft dat wel nut? Ontdek de waarde van een hechte gemeenschap!
In een wereld die steeds meer digitaal wordt, is er iets bijzonders aan de kracht van echte, fysieke verbindingen. Sociale controle, ooit een alledaags begrip, staat weer in de schijnwerpers. Maar wat is het eigenlijk en is het wenselijk?
Sociale controle is veel meer dan alleen maar opletten of de buurman zijn gras wel maait. Het is het weefsel van onderlinge zorg en betrokkenheid dat onze samenlevingen verbindt. Stel je voor dat je niet alleen de buurman kent, maar ook de buurman van de buurman. Het gaat niet alleen om het waarnemen van elkaars gedrag, maar om het creëren van een netwerk van steun en gemeenschappelijk belang.
Netwerkcoach Bertus, werkzaam bij Incluzio gaat hierover zijn bevindingen delen. Wat ziet hij in de praktijk? Hoe speelt hij hierop in? Hoe heeft hij onze samenleving zien veranderen?
Studenten Social Work en Pakhuis Oost nodigen jou uit om hierover in dialoog te gaan.
Wat kun je vanavond verwachten?
Een interactieve en informatieve bijeenkomst waar ervaringen worden gedeeld en nagedacht wordt over stellingen. Laten we er samen een mooie avond van maken en samen in gesprek gaan.
Aanmelden
Wil jij ook deelnemen aan deze gratis bijeenkomst? Meld je dan aan via onderstaande link.
Het programma start om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur is er inloop. - do18jan202419:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenSchulden onder jongeren.Georganiseerd door Saxion-studenten en Pakhuis Oost. De stijgende kosten van levensonderhoud en het taboe rond geldzaken maken het cruciaal om dit onderwerp aa...
- do25jan202419:30 uur | Bibliotheek EconomieMigranten probleem of kans?Social Rebel: Migranten: probleem of kans?
Georganiseerd door studenten Saxion Social Work en Pakhuis Oost
Het was tijdens de Tweede Kamer verkiezingen één van de belangrijkste thema's; migratie. Door sommige partijen wordt het gezien als een last, door anderen als een plicht. Maar wat zijn nou eigenlijk de echte cijfers? Op deze avond presenteren wij de feiten over migratie op landelijk niveau en verbinden dit vervolgens aan belangrijke thema's als werken en wonen. Kan migratie bijvoorbeeld helpen bij de vergrijzing? En hoeveel huizen zijn er daadwerkelijk naar migranten gegaan?
Wat kun je verwachten?
Na het bespreken van de feiten gaan wij met elkaar de dialoog aan over deze onderwerpen. Op een constructieve, evenwichtige manier. De gesprekken zullen over zowel landelijk als lokaal niveau gaan. De studenten van het Saxion nodigen je samen met Pakhuis Oost uit om deel te nemen aan het gesprek.
Aanmelden
Wil jij ook deelnemen aan deze gratis bijeenkomst? Meld je dan aan via onderstaande link.
Het programma start om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur is er inloop. - do1feb202419:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenArmoedeGeorganiseerd door Saxion-studenten en Pakhuis Oost Duik Dieper in het Thema Armoede: Social Rebel Evenement Door gedreven Saxion-studenten en Pakhuis Oost word...
- do29feb202419:30 uur | Balengebouw Cultuur"Van tijdreis tot schrikkeljaar".Een lezing over de tijd en de kalender.
Door Clemens Jongma
Lezing ‘Van tijdreis tot schrikkeljaar’.
De lezing ‘Van tijdreis tot schrikkeljaar’ gaat over het verleden, heden en de toekomst van de kalender. Dit meest gebruikte gereedschap aller tijden is het medium waarop de geschiedenis wordt geschreven. Minder bekend is dat het zelf ook een fascinerende historie kent.
De lezing wordt gegeven door Clemens Jongma, beeldend kunstenaar, vormgever en wetenschapsliefhebber. Sinds jaar en dag is hij als kunstenaar werkzaam aan het thema 'tijd' en heeft gaandeweg een fascinatie ontwikkeld voor de geschiedenis van de tijdmeting.
Hij heeft voor deze lezing speciale infographics gemaakt. Het resultaat is een bijzondere mengeling van wetenschap, kunst en vormgeving.
In 2020 opperde hij het idee van een Schrikkelfestival, dat enthousiast werd ontvangen. Ter gelegenheid van de tweede editie die vandaag plaatsvindt zal Jongma uitgebreid in gaan op het fenomeen ‘schrikkelen’.
Clemens Jongma (Leeuwarden, 1960) combineert zijn kunstzinnig oog met een analytische blik. Sinds jaar en dag is hij gefascineerd door het thema ‘tijd’. Hij heeft beelden gemaakt over de datumgrens en de tussentijd. Daarnaast beoefent hij de kunst van het weglaten in digitale beelden. Hij is bedenker van presentatieprojecten als ikenschede en het 24-uursmuseum. Nu werkt hij aan een geïllustreerd boek over de geschiedenis van de kalender. - do7mrt202419:00 uur | Concordia Maatschappelijke ontwikkelingenCartoonistenWat is er met de cartoon aan de hand? Donderdag 7 maart Concordia Langestraat. Aanvang 19.30 uur Toegang Gratis. Met: Gezienus Bruining, en Luuk van Ewijk. Uw moderator……. Stichting Pers en Prent.
Pakhuis Oost en Concordia Kunst en Cultuur organiseren een gesprek over de toekomst van de Cartoon. Aanleiding is de tentoonstelling “Inkspot” die tot april te zien is bij Concordia aan de Langestraat. Vooraf wordt de documentaire “ de koele woede van Bernhard Holtrop” getoond. De inktspot expositie toont de beste, meest rake, vervelendste en mooiste politieke cartoons van het afgelopen jaar en is nog te zien tot 14 april. De samenleving heeft cartoons nodig om haar scherp te houden, een spiegel voor te houden en tegelijk te vermaken. Stichting Pers & Prent ziet de spotprent als een unieke manier om commentaar te leveren op de maatschappij en op de politiek. Een spotprent is immers zoveel meer dan een illustratie van het nieuws. Het is het samengaan van een pakkende beeldtaal, een nieuw perspectief en veel humor, die de kijker aanzet tot kritisch denken. In een spotprent gaat het over dat wat de tekenaar wil vertellen net zo goed als wat de tekening uitlokt bij de kijker. Maar het aantal cartoons neemt af, cartoonisten worden bedreigd, de humor en de ironie van een prent worden vaak niet meer begrepen. Daarnaast staat de papieren krant onder druk, het digitale nieuws haalt de krant links en rechts in en het snelle nieuws lijkt geen humor en ironie. te verdragen. Op deze bijeenkomst praten we met 2 regionale cartoonisten, Luuk Van Ewijk van UT nieuws en Gezienus Bruining van de TCTubantia. Het gesprek wordt geleid door…. van de stichting Pers en Prent. - ma11mrt202400:00 uurIn voorbereidingBinnenkort bij Pakhuis Oost 12 september:
Laaggeletterdheid.
Met prof. Maurice de Greef, Anita Witzier, Q&A met publiek. 26 september:
Week van de eenzaamhe... - do14mrt202419:30 uur | Bibliotheek EconomieBruto Twents GelukWat is het Bruto Twents Geluk? De Young Twente Board heeft in onze regio het BrutoTwents Geluk geïntroduceerd. Wat is dat precies en waarom vinden de jongeren van Twente dit zo belangrijk? We gaan deze avond in op het “Bruto Twents Geluk” wat het precies is, hoe het wordt gemeten en waarom en hoe de Twente Board het in haar plannen heeft opgenomen?
Voor de pauze verzorgt Floris Jan Sander van het onderzoeksbureau van de Rabobank een inleiding over het begrip Geluk en brede welvaart en hoe het door hen gemeten wordt. Koen olde Hanter, werkzaam bij Twente Board én lid van Young Twente Board, zal ingaan op het belang voor de regio om meer naar het geluk van onze inwoners en werkenden te kijken en vertellen wat de Twente Board precies doet en wat we er in Twente mee kunnen. Uitgelegd wordt wat de achtergronden zijn om hier zo’n belangrijk onderwerp van te maken. Zijn “geluk” en “brede welvaart” begrippen waarmee we de regio, Twentse bedrijven én haar inwoners vooruit helpen?
Na deze twee inleidingen gaan we in gesprek met de aanwezigen in de zaal. U krijgt de kans met de inleiders en met elkaar in gesprek te gaan.
Aan de eind van de avond zal professor doctor Gerben Westerhof (Afdeling psychologie, gezondheid en technologie) de bijeenkomst samenvatten en een aantal aanbevelingen formuleren.
De bijeenkomst staat onder leiding van Theodor van der Velde. - do21mrt202419:30 uur | Bibliotheek CultuurCulturele vrijplaatsenEen turbu praot bijeenkomst over het belang van Culturele vrijplaatsen voor e regio.
Met medewerking van 7 sprekers. - do28mrt202419:30 uur | Bibliotheek Democratie en bestuurRegionale journalistiekOver regionale journalistiek
- wo3apr202420:00 uur | Vestzaktheater CultuurOver Landart en natuurPaul de Kort
I.s.m. KunstenLandschap - do25apr202419:30 uur DuurzaamheidEnergieopwekking in eigen beheerkorte tekst
- di21mei202419:00 uur | Bibliotheek Democratie en bestuurEuropese verkiezingenMet Bibliotheek en Pro Demos
- do27jun202419:30 uur | Bibliotheek Maatschappelijke ontwikkelingenBinnestedelijk bouwenBinnenstedelijk bouwen Met: Michiel ded Wit (Architect.)
Rob Klein Goldewijk (Welstenadsarchitect.) In samenwerking met architect Michiel de Wit organiser...
Bekijk meer resultaten